Berza
1

Evropske berze u padu, čeka se dogovor u SAD-u

FENA
Na evropskim berzama cijene dionica su jutros pale jer u Washingtonu demokrati i republikanci još uvijek nisu postigli dogovor o povećanju dozvoljenog zaduživanja države, a rok istječe sutra.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica oslabio je do 9.30 sati 0,4 posto, na 1.258 bodova, nakon što je jučer porastao 0,9 posto.

Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9.30 sati u minusu između 0,1 i 0,5 posto.

Iz američkog je Senata sinoć poručeno da je dogovor o povećanju dozvoljenog 'minusa' države sa sadašnjih 16.700 milijardi dolara blizu, ali da se još mora poraditi na rješenjima.

Ako se do sutra ne postigne dogovor u Washingtonu, američka vlada neće moći povećati svoje zaduženje, pa će joj preostati samo tekući prihodi i 30 milijardi dolara gotovine za isplatu svih financijskih obveza koje dolaze na naplatu.

"Većina ulagača bit će danas na oprezu. Morate biti oprezni u ovako neizvjesnoj situaciji. Premda mislim da će američki političari pronaći neko rješenje, ipak se neću značajnije uključivati na tržište dok se dogovor doista ne postigne", kaže Mike Harris, partner u tvrtki TJM Partners.