biznis
0

Airbus objavio veliki broj otpuštanja radnika

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Airbus, kompanija za proizvodnju aviona koja se nalazi u finansijskim problemima, se priprema da objavi ukidanje 10.000 radnih mjesta u glavnim operativnim centrima širom Evrope. Radnici u Francuskoj i Njemačkoj će podnijeti najveći teret ovog "reza".

Očekuje se još otpuštanje 1.500 radnika u Britaniji, te 500 u Španiji.

Airbus se našao u problemima, zbog kašnjenja u proizvodnji njihovog trenutno glavnog aviona A380 – "superjumbo" projekta kojeg su pokrenuli prije nekoliko godina.

EADS, francusko-njemačka kompanija koja je većinski vlasnik Airbusa, je izjavila da je usaglašen i odobren dugo-očekivani plan rekonstrukcije kompanije.

Ipak, nesporazumi između Francuske i Njemačke, zemalja u kojima se nalazi većina proizvodnih objekata Airbusa, su otežali postizanje dogovora.

U narednom periodu se očekuje da će šefovi Airbusa objaviti plan rekonstrukcije i spašavanja kompanije.

Oko 4.300 radnih mjesta će biti zatvoreno u Francuskoj, a 3.700 u Njemačkoj.

U zvaničnoj izjavi za javnost, EADS navodi da će rekonstrukcijski plan omogućiti da se kompanija "bolje suoči sa finansijski teretom koji je povezan sa kašnjenjem A380, kao i budućim investicijskim potrebama".

Probleme u proizvodnji gigantskog A380 je uzrokovalo dvogodišnje kašnjenje u isporuci aviona, što je kompaniji nanijelo finansijsku štetu u iznosu od 5 milijardi eura.