Nove mogućnosti
59

Aerodrom u Sarajevu jača saradnju s Varšavom: Preko glavnog grada Poljske putujte u New York

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Međunarodni aerodrom u Sarajevu objavio je informaciju kako će svi putnici koji su zainteresovani za putovanje u New York dobiti mogućnost da putuju iz glavnog grada BiH uz presjedanje u Varšavi.

Još tokom 2022. godine, uz pomoć Ambasade Poljske u BiH pokrenut je projekat direktnog leta na relaciji Varšava - Sarajevo koje izvodi poljska nacionalna aviokompanija LOT.

Prema rasporedu Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, letovi na relaciji Sarajevo - Varšava obavljaju se jednom dnevno u poslijepodnevnim satima, a svakako će informacija da će aerodrom u Varšavi moći biti i veza sa New Yorkom obradovati sve one koji žele otputovati u ovaj američki grad.

Nakon zimske pauze, najveća poljska aviokompanija je 27. marta ponovno uspostavila letove na relaciji Sarajevo - Varšava.

"Ova aviolinija je uspostavljena u maju kao rezultat intenzivne saradnje Međunarodnog aerodroma Sarajevo s USAID-ovim Projektom razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), u sklopu koje je uspješno pokrenuta inovativna shema poticaja za aviokompanije koje razmatraju uvođenje novih ili proširenje i intenziviranje postojećih letova prema Međunarodnom aerodromu Sarajevo", istakli su iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

O saradnji između poljske aviokompanije i Međunarodnog aerodroma u Sarajevu za Klix.ba govorio je krajem 2022. godine i ambasador Poljske u BiH Jaroslaw Lindenberg koji je poručio kako je prezadovoljan rezultatima saradnje.

"Pitanje bi trebalo glasiti: da li je naša avio kompanija LOT zadovoljna rezultatima? Naša zapažanja pokazuju da je popunjenost letova bila zaista velika tokom cijele sezone, iako je LOT letio u i iz Sarajeva vrlo često: 5 puta sedmično. Primjetan je porast broja turista iz Poljske, a osim veze Varšava-Sarajevo, ostvareni su i direktni letovi Katovice-Mostar. Ja sam, naravno, veoma zadovoljan ovim rezultatom, kao i svi ostali zaposleni u ambasadi, osim konzula, koji je imao znatno više posla nego prethodnih godina... Ovo je, naravno, šala i zaista mi je drago da će se sljedeće godine na proljeće opet pojaviti direktna veza između Varšave i Sarajeva koja će ne samo potaknuti razvoj turističke razmjene već i oživjeti ekonomske kontakte", rekao je ambasador.