auto
1k

VW Arteon stiže u Ženevu kao nasljednik CC-a

Klix.ba
Sport Coupe Concept GTE
Na Sajmu automobila u Ženevi kompanija Volkswagen će predstaviti nasljednika modela CC, a to je Arteon.

Nova generacija donosi novo ime jer je Volkswagen odlučio ime CC zamijeniti imenom Arteon. Ako se pitate šta znači ta riječ, radi se o kombinaciji riječi "art" i "eon". Druga riječ govori da se radi o modelu sa vrhunskim specifikacijama, baš kao što je riječ s modelom Phideon u Kini.

Automobil izgleda moderno i elegantno, a svoje mjesto će naći iznad modela Passat. Produkcijski autmobil je najavljen prošle godine na Sajmu automobil u Ženevi konceptom Sport Cooupe GTE, a od tada su se na internetu pojavljivale fotografije prototipa.

Sada su tu i neki nezvanični renderi koji otkrivaju unutrašnjost i eksterijer Arteona.

Kao što je bio slučaj s modelom CC, Arteon će biti atraktivniji od Passata sa spuštenom linijom krova zbog koje ima profil poput coupea. Velike razlike između starog i rebrandiranog modela neće biti, ali se očekuje praktičniji prljažnik sa šarkama na gornjem dijelu, što će rezultirati boljim pristupom ogromnom prtljažnom prostoru.

Realno je očekivati da Arteon bude skuplji od Passata, ali i da ima opremljeniju i kvalitetniju unutrašnjost. Motori i mjenjači će biti preuzeti od Passata, a VW će vjerovatno koristiti samo najsnažnije agregate.

Arteon će biti predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi, a prodaja počinje naljeto.