Više snage i luksuza
2

Lagano ažuriranje za Land Rover Defender uz snažniji dizelaš i više luksuza u enterijeru

A. M.
Land Rover je pripremio porciju osvježenja za svoj terenski model Defender. Nova ažurirana verzija sada u ruhu donosi snažniji dizel motor, kao i više luksuznih detalja nego ranije.

Britanski proizvođač SUV-ova i terenskih vozila lansirao je ažuriranu verziju Defendera. Glavne novine odnose se na snažniji dizel motor, više mogućnosti personalizacije, posebno za putnički prostor, ali i neke nove luksuzne karakteristike.

Tako novi ažurirani Land Rover Defender sada pogoni 3,0-litarski blagi hibridni dizel motor sa šest cilindara u liniji, koji razvija 350 konjskih snaga i 700 Nm obrtnog momenta. Novi motor razvija 50 KS i 50 Nm više u odnosu na stari dizel motor koji se ugrađivao u verziju D300.

Ono što je bitno za kupce, s lansiranjem ažurirane verzije, asortiman je pojednostavljen, pa Defender nudi pet linija opreme: S, X-Dynamic SE, X-Dynamic HSE, X i V8. Naravno, novi model je i dalje dostupan u varijantama karoserije 90, 110 i 130.

Zanimljivo, što se tiče eksterijera, Land Rover nije napravio nikakve promjene. Međutim, sada postoji novo limitirano izdanje - Defender 110 Sedona Edition, ofarbano u karakterističnu crvenu nijansu s ekskluzivnom grafikom haube, crnim dekorativnim umecima i 22-inčnim sjajnim crnim felgama. Ovo izdanje će biti dostupno samo godinu dana.

Većina novosti je ipak unutra, pa Defender može biti opremljen sa Signature Interior Pack-om. Ovaj paket donosi klimom hlađena sjedišta s prednje i sa zadnje strane, kao i nove naslone za glavu. Prednja sjedišta su električno podesiva u 14 smjerova i imaju funkciju memorisnja položaja. U Defenderu 130 treći red sjedišta ima funkciju grijanja.

Land Rover takođe nudi paket Captain Chairs Pack, koji umjesto osam ima konfiguraciju sa sedam sjedišta. U drugom redu su zasebna sjedišta sa funkcijom grijanja i ventilacije.

Novi ažurirani Land Rover Defender već je dostupan na nekim evropskim tržištima, uključujući svakako i Veliku Britaniju.