auto
0

Volkswagenov Passat proslavio 40. rođendan

Klix.ba
Njemačka kompanija Volkswagen proslavlja 40. rođendan svog modela Passat.

Prvi Passat je proizveden u maju 1973. godine, a dizajnirao ga je Giorgio Giugiaro. Zadatak ovog modela je bio da privuče porodične ljude srednje klase. Na tržištu se pojavio iste godine u mjesecu julu te je brzo postao jedan od najprodavanijih automobila u Njemačkoj. U to vrijeme je prodano 2,5 miliona automobila. Proizvodnja prvog modela Passata je okončana 1980. godine.

Nakon toga se na tržištu pojavio redizajnirani model koji je donio inovacije poput petocilindričnog benzinskog motora, turbodizelskog motora i pogona na sva četiri točka. Model druge generacije je također postao međunarodna zvijezda, jer se proizvodio u Belgiji, Španiji, Brazilu, Meksiku, Južnoj Africi i Japanu.

U narednim generacijama je kompanija Volkswagen nastavila poboljšavati svoj model. Peta generacija Passata je pobijedila konkurenciju pocinčanom karoserijom, luksuznim enterijerom i ponudom četverocilindričnih, petocilindričnih, šestocilindričnih i osmocilindričnih motora.

Šesta i sedma generacija su bazirane na ovim postignućima, a Volkswagen je od 1973. godine prodao više od 20 miliona automobila.