Proizveden 1969. godine
34

Unikatni Chevrolet Corvette Stingray ZL-1 bi mogao dostići cijenu od 3 miliona dolara

D. B.
Chevrolet Corvette je automobil s bogatom historijom iz brojnih razloga, no primjerak na fotografijama proizveden 1969. godine je na posebnom nivou.

Riječ je o jednom od samo dva fabrički proizvedena aluminijska primjerka modela 427 ZL-1 te jedinom kabrioletu.

Godina 1969. je bila posebna za model Corvette, ali i mnogi zaljubljenici ne znaju da postoji ovaj automobil. Specijalna fabrička opcija pod kodom ROP ZL-1 koštala je 4.718 dolara i više je nego udvostučila cijenu automobila. Za tu sumu se dobijala cestovno legalna verzija 427ci aluminijskog V8 motora iz CanAm trkaće serije. Ovaj motor razvija 560 KS i uparen je sa M40 automatskim mjenjačem putem kojeg se snaga prenosi na stražnje točkove.

Međutim, ovo nije samo standardna Corvette s "trkaćim pogonom", jer su poboljšane i kočnice te ovjes. Automobil je također prilično ogoljen jer nema radio, grijač, klima-uređaj, elektronske podizače stakala ni servo.

Koliko je automobil poseban dovoljno govori činjenica da je jedini proizvedeni ZL-1 kabriolet i jedini ZL-1 koji je nov prodan maloprodajnom kupcu.

Nedugo nakon što je dobio svoj automobil, vlasnik John W. Maher je učestvovao na brojnim utrkama. Godine 2007. ga je prodao, a potom je uslijedila potpuna restauracija. Zanimljivo, automobil ne pokreće originalni motor jer ga je Maher uništio tokom prve godine posjedovanja, ali se ispod haube ipak nalazi fabrički aluminijski ZL-1 motor ugrađen 1969. godine za koji je izdana i garancija.

Očekuje se da će automobil biti prodan po cijeni između 2,6 i 3 miliona dolara.

Vezani članci