U savršenom stanju
47

Chevrolet 454 SS iz 1990. godine još uvijek je u "najlonu"

D. B.
Kada se priča o klasičnim američkim sportskim kamionetima, mnogi će prvo spomenuti Ford F-150 SVT Lightning ili Dodge Ram SRT-10, no prije njih je na scenu stigao Chevrolet 454 SS.

Chevrolet 454 SS se pojavio 1990. godine, a iako su prošle gotovo 34 godine, još uvijek je moguće kupiti jedan "potpuno nov". Aukcija će biti održana narednog mjeseca.

Riječ je o primjerku koji je prešao svega 14 kilometara jer ga je njegov vlasnik želio čuvati u "isporučenom stanju". To znači da je automobil proveo više od tri desetljeća u klimatiziranom skladištu te da i danas izgleda kao da je tek izašao iz fabrike.

Karoserija je lakirana u Onyx crnu boju, dok kontrast prave crveni detalji. Na 15-inčnim felgama su i dalje originalne BF Goodrich gume.

Unutrašnjost je u Garnet crvenoj boji, dok je na sjedištima i dalje najlonska zaštita. Isti slučaj je i sa instrumentima.

Originalna naljepnica se i dalje nalazi na vjetrobranskom staklu, a kamionet je opremljen klima uređajem, nagetim upravljačem, električnim podizačima stakala i centralnim zaključavanjem. U unutrašnjosti je kasetofon, dok pretinac za rukavice sadrži držače za čaše.

Ispod haube se nalazi 7,4-litarski V8 motor koji razvija 230 KS i 521 Nm obrtnog momenta, a uparen je sa trostepenim automatskim mjenjačem putem kojeg se snaga prenosi na stražnje točkove.

Pored ogromnog motora, SS ima i poboljšano hlađenje, kao i podešeni ovjes s Bilsterin amortizerima i čvršćim stabilizatorima.