Bez povećanja snage
2

Oetinger predstavio paket vizuelnih promjena za Golf R

D. B.
Njemački tuner Oettinger je predstavio niz vizuelnih poboljšanja namijenjenih Volkswagenovom Golfu R, baš u vrijeme 20. godišnjice snažnog hatchbacka.

Novi paket za najbrži i najsnažniji Golf dolazi nakon što je Oettinger ponudio poboljšanja za standardni Golf osme generacije i njegovu GTI verziju.

Golf R fabrički ima branike i felge specifične za ovaj model prema kojim se razlikuje u odnosu na slabije modele, no neki smatraju da je ipak izgledom previše "konzervativan" za tako snažan hatchback. Međutim, Oettingerove komponente dodatno unapređuju izgled eksterijera, ali te promjene ne predstavljaju drastično udaljavanje od standardnog dizajnerskog jezika.

Paket njemačkog tunera najavljen je nizom rendera, a on uključuje naglašeni prednji spliter, krilca na prednjem braniku, aerodinamična produženja pragova, dodatni element na difuzoru, kao i dvije opcije stražnjeg krila. Pored body kita, automobil na renderima je znatno više spušten od standardnog Golfa R te posjeduje novi set laganih felgi, koje su lakše za 8 kg. Također, tu su i kočiona kliješta s Oetingerovom oznakom, ali informacija o eventualnim promjenama šasije nema.

Komponente je lagano postaviti automobil i kompatibilne su sa svim modelima Golfa R uključujući one koji su opremljeni Performance paketom. Jedini izuzetak je krilo stražnjeg difuzora koje je dizajnirano za modele bez kuke.

Oettinger nije "čačkao" ispod haube, tako da 2,0-litarski turbobenzinac i dalje razvija "fabričkih" 315 KS, odnosno 329 KS u slučaju modela Golf R 20 Years Edition. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko sedmostepenog DSG mjenjača ili 6-stepenog manuelnog mjenjača.

Tuner iz Friedrichsdorfa prima prednarudžbe za paket koji će biti dostupan od prvog kvartala 2023. godine. Cijena paketa bez felgi iznosi 2.785 eura, dok u sjajna crna završna obrada košta dodatnih 1.090 eura. Svaka komponenta će se moći kupiti odvojeno. Kupci koji naruče paket prije 31. oktobra dobit će 20 posto popusta.