auto
6

Toyota zaštitila ime Supra, spekuliše se o povratku legendarnog sportskog automobila

Klix.ba
Magazin SupraMKV.com je objavio da je kompanija Toyota zaštitila ime Supra u Evropi dvije godine nakon što je to učinila u SAD-u. Ovo bi mogao biti znak da japanska kompanija zaista planira oživjeti legendarni model novim sportskim automobilom koji razvija zajedno s kompanijom BMW.

Dva proizvođača automobilla su udružila snage te su započeli rad na sportskom automobilu početkom 2013. godine. BMW-ova verija će vjerovatno nositi oznaku Z5, tako da će ovaj model biti nasljednik modela Z4. Međutim, kada je riječ o Toyotinoj verziji, sve je više spekulacija da će kompanija oživjeti legendarnu Supru, što bi bila peta generacija ovog modela. Dizajn nove Supre će po svemu sudeći biti inspirisan sjajnim konceptom FT-1, koji je predstavljen u januaru 2014. godine na Sajmu automobila u Detroitu.

Proizvodnja oba automobila bi se trebala vršiti u postrojenju Magna Steyr's u Grazu u Austriji od 2018. godine. Godišnje će se proizvoditi ukupno 60.000 automobila. Ako proizvodnja nove Supre zaista počnje 2018. godine, zvanično predstavljanje modela bi se trebalo dogoditi u drugoj polovini 2017. godine, a možda i ranije.

Tehničke specifikacije su nepoznate, ali špijunske fotografije otkrivaju da će BMW-ova verzija imati mekani krov, a priča se i o coupe verziji. Oba automobila će navodno pokretati BMW-ovi motori. a hibridna verzija će koristiti Toyotinu tehnologiju. Automobili će dijeliti platvormu, ali ne i dizajn eksterijera i interijera.

BMW planira prodavati Z5 s standarnim pogonom na stražnje točkove, kao i sa četverocilindričnim i šestocilindričnim motorima s turbopunjačima. Uz doplatu će biti moguće dobiti xDrive pogon na sva četiri točka.

Zvaničnih informacija iz BMW-a i Toyote zasad nema.