auto
178

Studenti iz Mostara predstavili trkaći bolid koji su sami izradili

Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Na Sveučilištu u Mostaru danas je predstavljen trkaći bolid FSRacing teama, koji su u potpunosti izradili studenti Fakulteta strojarstva i računarstva (FSR).

Studenti su u okviru projekta "Formula Student", najvećeg takmičenja u oblasti motornih sportova i studentskih inovacija u Evropi, imali zadatak samostalno dizajnirati, izgraditi i marketinški razviti svoj jednosjedni trkaći automobil, odnosno bolid s kojim planiraju sudjelovati na takmičenjima u Evropi. Bolid nosi ime "ammodytes" (lat. poskok).

Priča o trkaćem bolidu FSRacing teama stara je dvije godine kada su studenti FSR-a, Dejan Jurišić i Marko Jurić, došli na ideju da naprave trkaći bolid s kojim će učestvovati na takmičenjima širom svijeta te na taj način i u pozitivnom svjetlu predstaviti svoj fakultet, Sveučilište u Mostaru, grad Mostar kao i Bosnu i Hercegovinu.

"Dobili smo odobrenje od tadašnjeg dekana fakulteta, Milenka Obada, te smo krenuli s modeliranjem, zatim s traženjem sponzora koji bi finansirali projekt. Nakon što su nam pomogli prikupiti sredstva, danas je veći dio posla urađen", kazao je Jurišić.

Najveći sponzor FSRacing Teama bila je kompanija NSoft, čiji je predstavnik kazao kako im je drago da su bili dio ovog projekta, te da se nadaju da će u nastavku saradnje sa studentima napraviti još veći bolid.

Projekt vrijedan 50.000 KM trebat će pomoć sponzora, jer je ostalo još troškova koji nisu pokriveni, a to su naprimjer cijena učešća na takmičenjima koja se kreće od 1.000 do 2.000 eura, te troškovi puta i smještaja. Dejan i Marko, ipak, smatraju da će na takmičenju imati odličan bolid, napravljen s najmanje novca.

Sa ovim bolidom planiraju na ljeto ići na takmičenja u Austriji, Italiji ili Španiji, pa do juna planiraju testirati i ispitati bolid koji mora proći zahtjevni tehnički pregled da bi mogao učestvovati na jednoj od ovih utrka .

Trenutno najveći problem je pronalazak karbonskih vlakana od kojih će se napraviti karoserije ovog bolida jer tako zahtijevaju standardi. U Bosni i Hercegovini nije moguće naći ovaj materijal pa će ga morati potražiti na inozemnom tržištu.

Sličan problem je i sa posebnim sigurnosnim pojasevima.

"Povezali smo sve dijelove do ovog procesa sklapanja i sad se napokon vidi trud našeg rada. Svi dijelovi na bolidu su naš produkt i jedinstveni su na svijetu. Mi smo to osmislili, modelirali i realizirali", kažu konstruktori bolida.

Također upravljačkom jedinicom bolida moći će se upravljati preko Android sistema koji će izraditi studenti računarstva FSR-a.

Bolid će nakon takmičenja biti eksponat i uspomena na Fakultetu strojarstva i računarstva u Mostaru. Dio FSRacing teama ove godine završava fakultet, a ostatak se nada da će biti novih mladih studenata zainteresiranih za ovaj projekt.

"Želimo da se ova priča nastavi te da buduće generacije naprave nove, bolje bolide", kazali su studenti koji trenutno završavaju najveći studentski projekt u BiH.