Debituje 30. marta
27

SsangYong Torres EVX je robusni električni SUV iz Južne Koreje

D. B.
Južnokorejski proizvođač automobila SsangYong, koji će uskoro promijeniti ime u KG Mobility, objavio je prve fotografije novog robusnog električnog SUV-a pod nazivom Torres EVX.

Torres EVX će debitovati 30. marta na Soul Mobility Showu zajedno s većim brojem koncepata i produkcijskih modela.

Riječ je o električnom SUV-u koji je ranije bio poznat kao U100 projekt, a Torres EVX je njegovo produkcijsko ime sastavljeno od kombinacije slova EV, što znači električno vozilo te X što predstavlja "eXtreme". Model izgleda drugačije od verzije s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem zahvaljujući redizajniranom "licu" koje predstavlja evoluciju "Powered by Toughness" dizajnerskog jezika koji je specifičan za električna vozila.

Tanka LED dnevna svjetla mijenjaju rešetku u Jeepovom stilu koja je dio konvencionalnog Torresa sa šest osvijetljenih tačaka. Ova karakteristika će se vjerovatno široko koristiti u budućnosti kako bi se razlikovala električna vozila pomenutog proizvođača. Branik je također unikatan za EVX, a prednja svjetla su postavljena nisko na bočnim usisnicima. Tu je i diskretnija zaštita podvozja.

Profil je identičan SUS modelu, ali su izuzetak nove felge. SsangYong nije pokazao stražnji dio, no nagovijestio je LED liniju pune dužine i poznato ispupčenje na vratima prtljažnika koje podsjeća na poklopac rezervnog točka.

Unutrašnjost je također promijenjena, tu je novi digitalni kokpit s dva ekrana, kao i detalji koji su imitacija drveta. Upravljač je ostao isti, no kontrola klime osjetljivih na dodir sada više nema. Nova armaturna ploča je poboljšala preglednost.

Izostanak SsangYong oznaka na karoseriji se očekivao jer će kompanija uskoro promijeniti ime u KG Mobility te će dobiti novi logotip i korporativni identitet. Međutim, te promjene će biti zvanične nešto kasnije, jer je Torres EVX zadržao SsangYong logo na upravljaču.

Južnokorejska kompanija je podatke o specifikacijama sačuvala za zvaničnu premijeru, ali se pretpostavlja da bi SUV mogao dijeliti platformu s manjim modelom Korando e-Motion. Ovaj model pokreće naprijed postavljeni električni motor koji razvija 190 KS, a ima i bateriju kapaciteta 61,5 kWh koja omogućava domet od 340 km.

Torres EVX će biti jedan od 16 modela i električnih platformi koje će biti izložene na štandu SsangYonga u Seoulu. Posjetitelji će moći vidjeti koncept KR10, O100 iF100, vjerovatno SUV-ove, kao i modificirane verzije produkcijskih modela. Također, bit će predstavljena nova vizija kompanije, tako da se očekuju još neka vozila.

Vezani članci