Sličnost je sumnjiva
13

SsangYong napravio "kopiju" Jeep Grand Cherokeeja

D. B.
Južnokorejski proizvođal SsangYong najavio je svoj novi SUV pod nazivom Torres, koji je "inspirisan" već postojećim modelom, a to je Jeep Grand Cherokee.

Torres će svoje mjesto naći iznad modela Korando kao robusnija opcija s boljim off-road mogućnostima. Novi model donosi "novi" izgled koji se razlikuje od drugih modela kompanije SsangYong, ali je "sumnjivo" sličan Jeep Grand Cherokeeju.

Jeep posjeduje prava na rešetku hladnjaka sa sedam slotova, a čak je i tužio kompanije poput Mahindre koje su proizvodile modele previše slične Wrangleru. SsangYong bi mogao izbjeći tužbu jer njegov SUV ima rešetku sa šest slotova. Ipak, prednji dio Torresa podsjeća na Grand Cherokee L s tri reda sjedišta, dok stražnji dio nema nikakvih sličnosti ni s jednim Jeepovim modelom.

Za unutrašnjost se također ne može reći da je identična, a fotografije u galeriji prikazuju izgled najluksuznije T7 verzije. Torres ima tri ekrana, uključujući infotainment ekran osjetljiv na dodir, niži ekran također osjetljiv na dodir namijenjen kontrolisanju klima uređaja, a ispred vozača je digitalni klaster. Upravljač je sličan onom koji ima Audi A8.

SsangYong je zasad samo objavio teasere, tako da nema detalja o pogonu. Ipak, može se očekivati isti 1,5-litarski četverocilindrični motor s turbopunjačem koji koristi i Korando, a koji razvija 168 KS i 279 Nm obrtnog momenta. Snaga bi se trebala prenositi na prednje ili na sva četiri točka putem 6-stepenog automatskog mjenjača.

Vezani članci