Imao poznate vlasnike
31

Shelbyjev GT500 je sjajna prilika za kolekcionare

D. B.
Kupovina automobila koji su pripadali poznatim ličnostima uvijek je skup biznis, a sada se pojavio još jedan primjerak koji privlači dosta pažnje.

Prošle godine je na aukciji prodan model Shelby 427 Cobra koji je bio u vlasništvu legendarnog Carrolla Shelbyja, ali postoje i "pristupačniji" modeli koji dolaze od istog vlasnika.

U januaru 2023. godine će na aukciji biti manje poznata verzija Shelbyjevih prvih Mustanga, a to je model GT500 iz 1969. godine. Ovaj automobil ima produženi "nos", haubu od fiberglasa s tri NACA kanala i centralno postavljenu cijev izduvnog sistema sa završetkom okrenutim prema gore. Shelbyjevi primjerci Mustanga iz 1969. godina izgledali su dručije od Fordovih.

To je bila posljednja puna godina za Shelby Mustange, jer su se Ford i Shelby rastali, iako je izašlo još nekoliko modela za 1970. godinu koji su zapravo bili "ostaci" iz prethodne godine. Osnovni GT350 je pokretao 5,8-litarski Fordov V8 motor koji je razvijao 290 KS, odnosno oko 250 KS prema modernim metodama mjerenja, no najsnažniji GT500 je imao 7,0-litarski motor koji je isporučivao 335 KS.

Oba su se mogla naručiti s četverostepenim manuelnim ili trostepenim automatskim mjenjačem koji ima i Shelbyjev automobil. No, Carroll ga kao takvog nije naručio, odnosno, uopće ga nije naručio jer ga je zapravo kupio nešto kasnije. Automobil je u narednim godinama promijenio nekoliko vlasnika uključujući glumca i režisera Jackieja Coopera.

Potpuno restaurirani fastback zvanično nije procijenjen, no ranije je ponuden na prodaju za 200.000 dolara.