Jedan od tri primjerka
1

Rijetka Toyota-Shelby 2000GT ide na aukciju u martu, očekuje se milionski iznos

D. B.
Foto: Josh Hway/Gooding and Company
Većina Shelbyjevih fanova vjerovatno i ne zna da je legendarni Carroll 1967. godine svoju pažnju posvetio Toyotinom izvrsnom sportskom automobilu, modelu 2000GT, koji će u martu biti prodan na aukciji.

Shelby i njegov tim su pripremili tri primjerka za SCCA utrke u C-Production klasi, a na fotografijama se nalazi jedan od njih koji će biti prodan 4. marta na Floridi. No, automobil je poseban i zbog drugih činjenica osim direktne povezanosti sa Shelbyjem.

Toyota 2000GT nosi broj šasije MF 10-10001, što znači da je prvi primjerak modela 2000GT koji je proizveden sa serijskim brojem i to je zaista važnja stavka u svijetu kolekcionara. Automobil je prvobitno korišten kao promotivno vozilo u SAD-u, no Shelby je uspio uvjeriti zvaničnike Toyote da se nađe na stazi, što se dogodilo 1968. godine.

Automobil je dugo restauriran tokom osamdesetih godina prošlog stoljeća te je estetski i mehanički vraćen u dane trkačke slave. Od tada se nalazi u privatnoj kolekciji što znači da je ovo prvi put u više od 40 godina da je ponuđen na prodaju.

S obzirom da je riječ o prvom proizvedenom modelu 2000GT sa serijskim brojem te automobilu povezanim sa Shelbijem, kao i o jednom od svega 351 proizvedenog primjerka modela 2000GT, očekuje se da će novi vlasnik izdvojiti između 2,75 i 3,5 miliona dolara.