Vozili ga Shelby i Fangio
19

Ferrari iz 1955. godine prodan za rekordnih 22 miliona dolara

D. B.
Monterey Car Week je bio jedan od najboljih u modernoj historiji, debitovali su neki fantastični automobili, dok pojedini klasici pronašli nove domove.

Među prodanim automobilima je bio jedan izvrsni Ferrari za koji je novi vlasnik izdvojio rekordan iznos, preciznije 22.005.000 dolara.

Riječ je o Ferrariju 410 Sport Spider by Scaglietti iz 1955. godine, koji je oborio prošlogodišnji rekord od 20.465.000 dolara za McLaren F1 s LM specifikacijama. Ljestvica je podignuta za gotovo 1,6 miliona dolara, ali to i nije veliko iznenađenje s obzirom na historiju automobila.

Ferrari 410 Sport Spider na fotografijama je sve što jedan poželjni klasik treba biti. Napravljen je specijalno za utrke te je upisao nekoliko velikih pobjeda, a vozila su ga dva izuzetno uspješna i svjetski poznata vozača. To su Juan Manuel Fangio, jedan od velikana Formule 1 i legendarni Carroll Shelby. Zapravo je Shelby ostvario više pobjeda u ovom automobilu nego u bilo kojem drugom koji je vozio tokom karijere.

Podsjetimo, riječ je o čovjeku koji je "izbrisao" osmijeh s lica Enzu Ferrariju na Le Mansu. Pored pomenutog dvojca, Ferrari su vozili Phil Hill, Eugenio Castellotti, Masten Gregory, Richie Ginther, Joakim Bonnier, Bruce Kessler, Jim Rathmann i Chuck Daigh.

Prelijepi automobil je odigrao veliku ulogu na američkoj trkaćoj sceni pedesetih godina prošlog stoljeća.

Pokreće ga 4,9-litarski V12 motor koji razvija 400 KS.