Aukcija u aprilu
17

Prodaje Corvette Grand Sport iz filma "Fast Five"

D. B.
Iako nije dugo bio u kadru, automobil Corvette Grand Sport koji se pojavio u filmu "Fast Five" ostao je dobro upamćen. Sada je ova replika dostupna u prodaji.

Replika će biti prodana na aukciji koja počinje 14. aprila, a napravljena je na osnovu automobila Corvette Grand Sport iz 1963. godine. Koristila se tokom snimanja filma "Fast Five" i jedna je od tri primjerka koji su "preživjeli" snimanje. Upravo u ovom primjerku automobila su glumci Vin Diesel i Paul Walker proveli najviše vremena.

Na fotografijama je vidljivo da je automobil u sjajnom stanju, a napravila ga je kompanija Mongoose Motorsports. Iako izgleda kao klasični model Corvette, replika je napravljena na specijalnoj tubularnoj šasiji sa ovjesom modela C4 Corvette. Automobil pokreće 5,7-litarski V8 motor iz GM Perfomancea, koji razvija 380 KS, a koji je uparen sam automatskim mjenjačem preko kojeg se snaga prenosi na stražnje točkove.

Naravno, ne radi se o originalnom modelu Corvette Grand Sport iz 1963. godine, a iako mlađi ljudi mogu pomisliti da se radi samo o radikalno modificiranoj verziji Corvette napravljenoj za film, originalni model C2 Grand Sport je zaista bila ovako "divlja" mašina uključujući poklopac motora s ventilacijskim otvorima i stražnjim dijeom u obliku paukovih očiju. Originalni model je dizajniran kako bi bio rival Shelby Cobra trkaćima automobilima u to vrijeme, a napravljeno ih je svega nekoliko u coupe i roadster verzijama.

Originalni model ima milionsku vrijednost, ali i kvalitetne replike poput ove mogu donijeti ozbiljnu zaradu.

Mongoose Motorsports ima zvaničnu GM-ovu licencu za proizvodnju Grand Sport replika te ih prodaje za manje od 100.000 dolara.

Automobil na fotografijama je nakon snimanja filma kupio koordinator transporta te ga je čuvao u svojoj kolekciji sve do prodaje trenutnom vlasniku.

Rezervna cijena na aukciji nije određena, a vjeruje se da će novi vlasnik izdvojiti između 95.000 i 100.000 dolara.