Otvara razne mogućnosti
15

ZF-ov novi dizajn zračnog jastuka bi mogao promijeniti izgled upravljača

D. B.
Zračni jastuci su već desetljećima pozicionirani u centralni dio svih upravljača, no ZF je sada predstavio novi dizajn koji aktivira zračni jastuk iz gornjeg dijela upravljača, čime je omogućena sloboda u dizajnu.

ovi upravljač i zračni jastuk su proizvod ZF-ovog odjela ZF Lifetec, koji se bavi pasivnim sigurnosnim sistemima. U slučaju sudara, zračni jastuk se aktivira iz gornjeg dijela upravljača te se širi ispod gornjeg dijela obruča prema vozaču. Iz ZF-a kažu da ovaj novi dizajn ne kompromituje sigurnost te da otvara nove mogućnosti za centralni hub na upravljaču.

Prvi ZF Lifetecov upravljač s novim zračnim jastukom sadrži mali sjajni crni panel u središnjem dijelu, koji ima "uredan" dizajn bez pretrpavanja, a kao i kod većine automobila, sirena je i dalje u centru.

Automobilske kompanije bi ovaj koncept mogle nastaviti dalje razvijati. Primjera radi, kontrole osjetljive na silu mogu biti ugrađene u upravljač, a također bi se mogao postaviti i ekran na mjesto gdje se nekada nalazio zračni jastuk. ZF Lifetecov upravljač se može kombinovati s hands-on detekcijom ispod kože, tehnologijom koja otkriva da li vozač samo dodiruje ili hvata upravljač.

Zasad nije poznato da li je novi dizajn spreman za proizvodnju ni kada bi ih mogli početi dobijati novi automobili.

Ipak, sigurno je da se radi o dizajnu interesantnom dizajnerima unutrašnjosti automobila.