In memoriam
87

Preminuo Miroslav Nosse, najuspješniji automobilista Bosne i Hercegovine

E. Z.
U Zagrebu u 86. godini preminuo je Miroslav Nosse, najuspješniji automobilista Bosne i Hercegovine.

Miroslav Nosse rođen je u Sarajevu 20. marta 1936. godine, a svoju debitantsku trku imao je 1971. godine. Iako je takmičarsku karijeru počeo sa 35 godina Nosse je impresivnim rezultatima i priznanjima i danas ostao upisan zlatnim slovima u historiju automobilskog sporta i sporta uopšte u Bosni i Hercegovini. Ne umanjujući uspjehe i rezultate velikih automobilstičkih imena Bosne i Hercegovine kao što su Sead Alihodžić, Senad Bećar, Fadil Kadić, Neven Vukasović i drugi, činjenica je da je upravo Nosse upisao neke od najvećih pobjeda i najvažnijih titula.

Miroslav Nosse je već u svojoj drugoj takmičarskoj sezoni, 1972. godine za upravljačem BMW-a 2002 Alpina upisao tri pobjede i dva druga mjesta i time osvojio šampionsku titulu u klasi automobila sa motorima radne zapremine preko 1.600 ccm.

Naredne dvije sezone bile su još uspješnije za Nossea, pa je 1973. godine upisao još jednu šampionsku titulu u ovoj klasi, dok je 1974. postao šampion i u klasi automobila od preko 1.300 ccm.

Istovremeno Nosse je počeo i međunarodnu karijeru, te je u timu sa još jednim legendarnim automobilistom iz Jugoslavije, Dragom Regvartom, vozio trku izdržljivosti 4 sata Monze, gdje su osvojili četvrto mjesto.

Krajem 1974. godine Nosse je proglašen za sportistu godine Jugoslavije u autosportu, a primio je i najveće priznanje Auto-moto Saveza Jugoslavije - Zlatnu kacigu, te je jedini takmičar i automobilista iz Bosne i Hercegovine koji je osvojio ovu prestižnu nagradu. Nosse je također dobitnik i BMW Zlatnog pokala, kao najuspješniji takmičar regije sa automobilom marke BMW.

Nakon takmičarske karijere Miroslav Nosse imao je uspješnu poslovnu karijeru i živio je na relaciji Sarajevo, Zagreb, Biograd na moru, a zapažen je ostao i njegov humanitarni rad.

Posljednji ispraćaj Miroslava Nossea bit će organizovan u Sarajevu 27.11.2021. godine u 12 sati na groblju Sveti Josip.