Za 30 mjeseci
41

Polestar napravio 100.000 primjeraka električnog modela 2

E. L.
Polestar je 100.000 primjeraka elektropokretanog trovolumenskog modela 2 proizveo za dvije godine i šest mjeseci.

Električni Polestar 2 proizvodi se od jula 2020. godine u Volvo tvornici u Kini, a nakon dvije godine i šest mjeseci od isporuke prvog primjerka u Polestaru su obilježili 100.000-ti proizvedeni primjerak koji je isporučen kupcu u Irskoj.

Prvi čovjek Polestara Thomas Ingenlath izjavio je da su u kompaniji ponosni na ostvareni rezultat, posebno i zbog činjenice da je Polestar 2 predstavljen u vrijeme pandemije koronavirusa, a posljednje analize pokazuju da se potražnja za elektropokretanim trovolumenom ne smanjuje.

Uz konstantna hardverska i softverska unaprijeđenja, Polestar 2 trenutno se može kupiti u 27 zemalja širom svijeta, a u prvih devet mjeseci ove godine pronašao je put do skoro 18.000 kupaca i ostaje među najprodavanijim elektropokretanim modelima iz premium segmenta.

Polestarova ponuda elektropokretanih automobila u naredne tri godine bit će proširena sa tri nova modela, a prvi među njima je nedavno predstavljen SUV Polestar 3 čija prodaja počinje naredne godine. Crossover Coupe Polestar 4 stići će 2024. godine, a godinu poslije na sceni bi trebala biti i luksuzna limuzina Polestar 5.

Podsjećanja radi, Polestar 2 može se kupiti u kombinaciji s jednim ili dva elektromotora. Osnovnu verziju pokreće jedan elektromotor (224 KS i 330 Nm) za čije su napajanje zadužene baterije čiji kapacitet (64 kWh) nudi domet do 440 kilometara (WLTP). Na vrhu ponude je verzija sa dva elektromotora (408 KS i 660 Nm), pogonom preko obje osovine i baterijama (78 kWh) koje osiguravaju prelazak do 480 kilometara.