ZA TRI GODINE
0

Polestar proizveo 150.000 električnih automobila

Klix.ba
Volvov podbrend i svojevrsni alter ego Polestar ima 150.000 razloga za slavlje. Do augusta 2023. proizvedeno je više od 150.000 jedinica električnog modela Polestar 2.

Polestar 2 bio je prvi masovni električni automobil švedske marke, koji je krenuo u proizvodnju 2020. Unutar tri godine proizvedeno je preko 150.000 automobila. Preko 20.000 jedinica našlo je put do kupaca u Velikoj Britaniji, plus 3.000 automobila je isporučeno u Australiji. Tako je Polestar postao najbrže rastuća automobilska marka u prvih sedam mjeseci 2023. godine, s porastom registracija novih vozila za 174% u poređenjem s istim razdobljem prethodne godine.

Švedski brend polako, ali sigurno ulazi u mainstream. S tim u vezi, menadžeri i inžinjeri ne prepuštaju ništa slučaju i već su započeli s isporukama ažurirane verzije, koja je itekako imala uticaja na prodajne brojke. Nadograđeni Polestar 2 najbolja je verzija do sada. S poboljšanim softverom, promjenom na hardveru, većim dometom i bržim punjenjem, to je osnova na kojoj nastavljamo razvijati naše poslovanje”, komentariše Thomas Ingenlath, glavni izvršni direktor Polestara.

Korisnici Polestara 2 s nadograđenom verzijom mogu putovati do 22% dalje, trošiti do 9% manje energije, dok se baterija može puniti do 34% brže.

Polestar 2 Long Range Single motor sada je certificiran za autonomiju do 654 km prema WLTP protokolu, a maksimalna brzina punjenja sada je do 205 kW za verzije s novom baterijom od 82 kWh. Novi motori su efikasniji, a promjena pogona na zadnje točkove za verzije s jednim motorom znači da je Polestar 2 još zabavniji za vožnju, iako u ponudi i dalje ostaje verzija Dual-motor AWD s većom snagom i manjom autonomijom.