Omča oko vrata
55

Prva žrtva elektrifikacije: Volvo se odriče brenda Polestar

A. M.
Švedski proizvođač automobila Volvo, službeno je objavio da više neće finansirati električnu marku Polestar. Sada Volvo prodaje ovaj brend Kinezima iz Geelya s kojima ga je zajedno i osnovao, a koji im je očito postao finansijska omča oko vrata.

U posljednjem trenutku objavljeno je da Polestar, marka električnih automobila, više neće primati finansijska sredstva od strane matične kompanije Volvo. Švedski proizvođač automobila donio je ovu odluku tokom konferencije o finansijskim rezultatima za 2023. godinu.

Polestar je izdvojen u samostalnu marku 2017. kao odjel za performanse pri kompaniji Volvo. Samim tim, svi modeli koje je lansirao Polestar temeljili su se na Volvo tehnologiji. Međutim, zbog teških tržišnih uslova Polestar se nije uspio etablirati u segmentu električnih automobila. Ranije ove godine, Polestar je objavio da je propustio svoje ciljeve kada su isporuke automobile u pitanju za 2023. godinu.

Kao rezultat odluke o prekidu finansiranja marke Polestar, Volvo je ovu marku odlučio odbaciti. Tako će se Polestar vratiti pod većinsku kontrolu Kineza iz Geelyja koji je s druge strane vlasnik Volva. Kineski div nastavit će pružati punu operativnu i finansijsku podršku Polestaru, navode iz Volva.

Iako Volvo više neće finansirati marku Polestar, dvije će marke nastaviti sarađivati na razvoju i istraživanju, proizvodnji i postprodajnim uslugama. Istovremeno, Thomas Ingenlath, čelni čovjek Polestara, izrazio je oduševljenje idejom da Geely postane novi većinski i direktni dioničar ove mlade kompanije.

Na kraju, odluka o prestanku finansiranja marke Polestar naišla je na pozitivnu reakciju investitora marke Volvo. Nakon ove objave, cijene dionica Volva porasle su za 40 posto.