Revolucija u industriji
33

Počelo testiranje novog motocikla radikalnog dizajna, očekuje se novi brzinski rekord

D. B.
Britanska kompanija White Motorcycle Concepts je počela testirati svoj motocikl radkialnog dizajna od kojeg se očekuje obaranje brzinskog rekorda.

Radi se o motociklu WMC250EV koji odlikuje radikalan dizaj zadužen za drastično smanjenje koeficijenta otpora zraka. Nakon višemjesečnog razvoja, koncept je sada u testnoj fazi na stazi. Direktor kompanije i glavni motociklist Robert White je potvrdio da su neki od prvih testova obavljeni.

Kada je riječ o dizajnu, motocikl naprijed ima centralnu šupljinu koja dopušta prolazak zraka, a ovakav dizajn dosad nije viđen u svijetu motocikala. Pored ove dizajnerske promjene, tim iz pomenute kompanije se odlučio na potpuno električni pogon.

Cilj je oboriti svjetski rekord koji iznosi 402 km/h, a tim trenutno testira karbonski prototip.

Međutim, razvoj još uvijek traje pa ljubitelji brzine trebaju znati da motocikl trenutno nije posebno brz, jer je glavni cilj prvih testiranja prikupiti podatke u realnim uvjetima. Prototio pokreće 60V sistem koji isporučuje samo 100 kW snage.

"Izabrali smo odmjeren i kontrolisan pristup našem testnom programu kako bismo se uvjerili da ni jedan kamen ne ostane neprvertnut. S obzirom na dosad prikupljenje podatke, moje samopouzdanje konstantno raste", izjavio je White.

Finalna verzija motocikla će imati 800V sistem koji bi trebao proizvesti dovoljno snage za obaranje brzinskog rekorda. Testiranja će se nastaviti do kraja ove godine, a pokušaj obaranja rekorda planiran je za sljedeće ljeto u Boliviji.

Osim obaranja rekorda, kompanija sarađuje s partnerima iz industrije kako bi se koristile njihove patentirane tehnologije za nadolazeće cestovne motocikle.