Matematika je jasna
5

Stellantis zapošljava inžinjere u Brazilu i Indiji, plaćaju ih do pet puta manje od Evropljana

A. M.
Inžinjeri u autoindustriji u Evropi i SAD mogu zaraditi godišnju platu u rasponu od 140.000 do 185.000 eura, uključujući beneficije. S obzirom da se evropski proizvođači bore sa smanjenjem troškova, na sceni je aktuelno zapošljavanje inžinjera po Južnoj Americi, Africi i Aziji.

Dok se bori s kineskom konkurencijom i opštim usporavanjem potražnje za elekričnim vozilima, Stellantis je otvoreno krenuo u potragu za jeftinijom radnom snagom u zemljama poput Maroka, Indije i Brazila. Matematika je jasna i ušteda mora biti na prvom mjestu.

Stellantis zapošljava inžinjere gdje trošak po zaposleniku iznosi otprilike 50.000 eura godišnje ili manje, prenosi Automotive News Europe. Trošak rada jednog inžinjera u centrima poput Pariza i Detroita može biti čak pet puta veći od istog kadra u manje razvijenim zemljama.

Zbog jeftinih električnih vozila inžinjeri idu na giljotinu

Zapadni proizvođači automobila osjećaju pritisak zbog usporavanja potražnje za električnim vozilima dok se bore za izradu pristupačnijih vozila. Veliki broj proizvođača, uključujući Teslu i Volkswagen Grupu, ukida radna mjesta i seli dio proizvodnje u zemlje s jeftinijom radnom snagom. Takva praksa na kraju nije ništa novo, ali masovni angažman "jeftinijih" inžinjera itekako jeste.

Stellantis je trenutno među agresivnijima i namjerava na duži period angažovati otprilike dvije trećine radnika stručnih zanimanja u zemljama s nižim životnim standardom. Pokretači Stellantisovih rezova su pristupačna vozila, uključujući prevashodno električni Citroen e-C3 vrijedan 23.300 eura bez subvencije, čija bi isporuka trebala početi u drugom kvartalu godine.

Izrada cjenovno pristupačnih vozila znači da kompanija mora ostvariti više ušteda na drugim mjestima. Sveukupno, Stellantis ove godine predstavlja 25 novih modela i nasušno im je potrebna povoljnija radna snaga. To se pogotovo odnosi na činjenicu da su dionice Stellantisa pale za 10,5 posto, što je njihov najveći pad u zadnje četiri godine, jer je tržište električnih automobila u padu.

Godišnja plata inžinjera u Evropi i SAD obično se kreće u rasponu od 140.000 do 185.000 eura, uključujući beneficije. Međutim, inžinjeri u zemljama kao što su Meksiko, Brazil ili Indija mogu koštati kompaniju samo 20 ili 30 posto od tog iznosa.

Tavaresu 36,5 miliona eura, a radnicima mrvice

U svom razvojnom sjedištu u Michiganu, Stellantis je prošlog mjeseca ukinuo oko 400 inžinjerskih poslova, uključujući ljude koji rade na kalibraciji vozila, elektronici i kontrolama. Sada za te zaposlenike traže zamjenu u Meksiku.

Međutim, slika ušteda u Stellantisu je kontradiktorna. Nekoliko savjetnika kritikovalo je Tavaresovo primanje kompenzacijskog paketa od 36,5 miliona eura, što je najveći iznos među izvršnim direktorima tradicionalnih proizvođača, dok se na radnoj snazi štedi svaki euro.

U međuvremenu, Stellantisovi radnici u Italiji i Francuskoj žalili su se da su Tavaresove mjere rezanja troškova dovele do povećanog opterećenja, nehigijenskih uslova u pojedinim pogonima, nedostatka radne opreme i neadekvatnog grijanja.

Stellantis nije jedini koji je u potrazi za jeftinijom radnom snagom. Renault i BMW takođe su u potrazi za inžinjerskim i softverskim talentima na tržištima u razvoju. Renault je ukinuo oko 1.500 inžinjerskih pozicija u Francuskoj posljednjih godina i gradi centre za taj kadar u Rumuniji, Brazilu i Južnoj Koreji. Pritisak se osjeti i među premium markama. Vrhunski proizvođači automobila poput BMW-a također traže radnu snagu u Indiji kako bi iskoristili lokalne talente po znatno nižoj cijeni rada.