Uspjeh porodičnog Hyundaija
0

FOTO / Pet miliona prodatih Sonata

Sarajevo-x.com
Od svog prvog pojavljivanje prije gotovo 25 godina, Hyundai Sonata je prodata u više od pet miliona primjeraka. U ovaj rezultat je uključeno svih šest generacija hyundaijeve limuzine. Sonata predstavlja treći model ovog proizvođača koji je u prodaji prešao broj od pet miliona.

Iako je Sonata uvijek bila jedan od najprodavanijih modela Hyundaija, ekspanzija u prodaji je posebno naglašena u posljednje tri godine. O napretku Hyundaija najbolje govori upravo historija prodaje Sonate. Za prvi milion prodatih vozila trebalo je punih devet godina, zatim trinaest godina za naredna tri miliona prodatih vozila, da bi od 2007. godine, za nepune tri godine, Hyundai prodao dodatni, peti milion modela Sonata. Kada su tržišta u pitanju, Hyundai Sonata je lider u segmentu na tržištu Južne Koreje, sa ukupnom prodajom u povijesti od 2,7 miliona vozila. Uz južnokorejsko tržište, najznačajnije tržište za Sonatu jeste američko, uz ukupnu prodaju od 1,3 miliona vozila.

Uz uspješnost svih dosadašnjih generacija, i posljednja šesta generacija bilježi rekordnu prodaju na američkom tržištu. U posljednja dva mjeseca Sonata je među 10 najprodavanijih sedan vozila u Americi. Uz savremen dizajn, odlične reakcije kod javnosti izaziva i 2.4 Theta GDi pogonski agregat sa novim tehnološkim rješenjima. Nova generacija Sonate već je i vlasnik značajnih priznanja u auto industriji po pitanju dizajna, tehnološkog napretka i sigurnosti.
Prema planovima, Hyundai predviđa u ponudu uvesti i dodatne verzije modela za ovu godinu, a već u 2011. godini model će biti predstavljen na tržištu Kine i drugim tržištima. Za Evropu još nema potvrđenih informacija o tačnom dolasku Sonate šeste generacije.