Unikatan primjerak
4

Pagani Zonda Aether sa 760 KS se procjenjuje do 5,5 miliona dolara

D. B.
Jedan od posljednjih primjera Paganijeve Zonde i ujedno jedan od najsnažnijih je Aeather iz 2017. godine koji će biti prodan na aukciji.

Radi se o unikatnom primjerku te o prvoj Zondi koja će se naći na aukciji u posljednjih gotovo sedam godina. To je roadster verzija besmrtnog superautomobila za čiju su završnu obradu korištena karbonska vlakna s mat i sjajnim ukrasima karoserije gdje kontrast prave crveni detalji.

Neke karakteristike podjećaju na Cinque Roadster koji se pojavio prije deset godina i ukombinovane su s moćnim AMG 7,3-litarskim V12 motorom koji razvija 760 KS, a koji je uparen sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem. Snaga se prenosi na stražnje točkove.

Zeleno "start" dugme je posuđeno od Zonde R, a analogni pokazivač brzine ide sve do 400 km/h. Konvencionalne ručke na unutrašnjoj strani vrata su zamijenjene kaištevima kako bi se uštedjelo na težini.

Prvi vlasnik prodaje automobil putem aukcijske kuće RM Sotheby's, a aukcija će biti održana 30. novembra u Abu Dhabiju. Očekuje se da će dostići cijenu između 4,5 i 5,5 miliona dolara.