Vozač izgubio kontrolu
22

Uništena Pagani Zonda 760 LH koja je nekada pripadala Lewisu Hamiltonu

D. B.
Impresivni superautomobil Pagani Zonda 760 LH, koji je sedmostruki šampion Formule 1 Lewis Hamilton kupio 2014. godine, sada je potpuno uništen.

Hamilton je nakon kupovine u svom vlasništvu ovaj automobil držao sedam godina, a riječ je o jednom od svega pet proizvedenih primjeraka s oznakom "760" i naravno jedinom koji sadrži sufiks "LH" koji predstavlja inicijale Mercedesovog vozača.

Unikatni automobil s V12 motorom koji razvija 760 KS i koji je uparen s manuelnim mjenjačem, dobio je novog vlasnika 2021. godine, kada ga je kupio kupac iz Velike Britanije. Hamilton je prethodno prešao manje od 1.000 kilometara.

Nakon manje nesreće koja se dogodila krajem 2015. godine u Monacu, ovog puta je šteta mnogo ozbiljnija. Fotograf Ethan Gale je fotografisao automobil u tunelu Penmaenbach u Conwyju u Velsu, kao i na prikolici.

Do nesreće je došlo kada je vozač ubrzao u tunelu, a zatim izgubio kontrolu. On nije povrijeđen, a automobil je pretrpio značajnu štetu koja uključuje polomljenu stražnju osovinu, uništeno vjetrobransko staklo, prednja svjetla i oštećene panele karoserije.

Zanimljivo, Hamilton je u jednom intervjuu sredinom 2018. godine bio brutalno iskren o svom tadašnjem automobilu te je rekao da je "užasan za voziti" te da je "upravljivost najgora". Ipak, Zondu je pohvalio zbog zvuka 7,3-litarskog atmosferskog motora te je rekao da je to njegov automobil s najboljim zvukom. Prilikom naručivanja se odlučio za manuelni mjenjač jer mu se nije svidjela automatska verzija.

Vezani članci