Legendarni model
37

Ovako bi mogao izgledati električni Yugo modernog doba, a možda i postane stvarnost

D. B.
Yugo je automobil koji se prestao proizvoditi krajem 2008. godine, a iako se ne radi o nekom atraktivnom modelu, on ipak i danas privlači pažnju. Jedan dizajner je demonstrirao kako zamišlja električnu verziju modernog dizajna.

Riječ je o dizajneru Dejanu Hristovu, koji je transformisao mali hatchback iz "kutije na točkovima" u moderni električni automobil. Kada se sve uzme u obzir, ovakav model ima smisla

Yugo je važio za pristupačan automobil, tako da, kada bi koncept postao stvarnost, mogao bi otvoriti put za jeftine električne automobile namijenjene masama. Električni automobili su skupi u zemljama bez poticaja za njihovu kupovinu pa bi ovakav model pomogao da ovakvi automobili postanu "više mainstream". I ne samo to, Hristov čak želi da električni Yugo postane stvarnost te planira svoje planove prezentovati vladi u Srbiji.

"Uzimajući u obzir da su se komponente za prvog Yugu proizvodile širom bivše Jugoslavije, moguće je da kompanija Rimac Automobili iz Hrvatske učestvuje u ovom projeku", kazao je Hristov.

On je dodao da povezanosti Fiata s prvim Yugom može biti faktor koji će uključiti kompaniju Fiat Chrysler Automobiles Srbija u razvoj novog modela. Među ostalim kandidatima su Renault - Nissan - Mitsubishi Alijansa i drugi kineski proizvođači.