auto
34

Otkriven Mercedes-AMG E63 sa 603 KS i Drift Modom

Klix.ba
Mercedes-AMG E63 Sedan je jedan od najluksuznijih i tehnološki najnaprednijih automobila, a posjeduje i neke nove karakteristike, zbog čega je vožnja nezaboravno iskustvo.

Automobil pokreće Mercedesov 4,0-litarski V8 motor s dva turbopunjača koji koriste twin-scroll tehnologiju za poboljšanje performansi i smanjenje turbo laga. U standardnom modelu E63 ovaj motor razvija 563 KS i 750 Nm obrtnog momenta te ima 4Matic pogon na sva četiri točka. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,4 sekunde. Još snažniji je E63 S koji isporučuje 603 KS i 850 Nm obrtnog momenta. Automobil do "stotke" stiže za 3,3 sekunde i dostiže maksimalnu brzinu od 300 km/h.

Snažan motor je uparen s devetostepenim AMG Speedshift dual-clutch mjenjačem. Potrošnja goriva je smanjena deaktivacijom cilindara. AMG Performance 4Matic+ pogon na sva četiri točka koristi potpuno varijabilnu distribuciju obrtnog momenta na prednju i stražnju osovinu, a 100 posto snage se prenosi na stražnje točkove aktiviranjem Dritt Moda.

Na modelu E63 S Drit Mod se aktivira kada je automobil u Race drive modu, deaktivacijom ESP-a i mjenjačem u manuelnom modu. S ovim podešavanjima E63 S ima pogon na stražnje točkove, a tako ostaje sve dok vozač ne ugasi Drift Mod.

Vizuelno, E63 je zadržao elegantne linije E-Klase, ali su kukovi točkova širi, a vidljive su promjene i na izduvnom sistemu.

U unutrašnjosti AMG model ima sve ono što nudi osnovna E-Klasa, korišteni su materijali visoke kvalitete, dizajn je nevjerovatan, a ugrađena je tehnolgoija dostupna samo u luksuznom segmentu.

Prodaja počinje sljedeće godine.