auto
0

Od Woodstocka do svemira preko Le Mansa

Klix.ba
42 vozača ove će subote po prvi put voziti na trci 24 sata Le Mansa. Na kraju danonoćne jurnjave neko od njih bit će proglašen „početnikom godine“.

Ne znamo ko će od njih nakon iscrpljujuće danonoćne jurnjave biti proglašen „Početnikom godine“, ali znamo da je Amerikanac Howard Blank sa svoje 64 godine najstariji vozač koji će premijerno voziti na Le Mansu. Bit će to veliki izazov za njega i njegove timske kolege koji, također, nikada prije nisu vozili čuveni francuski klasik. Blank će na Le Mansu u timu AF Corse, zajedno sa Francuzima Yannickom Mallegolom i Jean-Marc Bachelierom, voziti Ferrari 458 Italia u klasi GTE Am sa startnim brojem 54.

„Nisam vjerovao da ću ikada voziti Le Mans. Sve mi se to činilo potpuno nedostupnim. Pored angažmana u stvaranju Woodstocka 1969. godine i već osigurane karte za turističko putovanje u svemir naredne godine, trkati se na Le Mansu je treća velika stvar u mom životu zbog koje sam sretan i ponosan“, rekao je Blank. Na pitanje šta očekuje od trke, Blank kaže: „Ulazim u sve ovo veoma mirno. Prvi cilj bio je učestvovati, što sam već ostvario. Drugi cilj je završiti trku. Treći cilj je ostvariti što bolji plasman u GTE Am klasi.“ Neko je jednom rekao: „Nikad nije kasno za Le Mans.“