auto
2

Objavljeni teaseri Hyundaija i30 uoči predstavljanja u septembru

Klix.ba
Kompanija Hyundai je počela objavljivati teasere treće generacije svog kompaktnog hatchbacka i30, koji je dizajniran, razvijen i testiran u Evropi.

Novi i30 ima novu "Cascading" prednju masku s čijih bokova dolaze sweptback farovi i vertikalna dnevna svjetla s LED sijalicama.

Automobil zaista izgleda bolje od prethodnika, a sudeći prema fotografijama, novi model je i veći. To se može vidjeti i na nešto družim stražnjim vratima. Posljedica toga je prostranija unutrašnjost i dodatni prostor za noge, koji je dobijen zahvaljujući povećanju međuosovinskog rastojanja koje kod aktuelnog modela iznosi 2.650 mm. Očekuje se i povećanje zapremine prtljažnika sa trenutnih 378 litara u slučaju petovratnog hatchbacka (528 litara kod karavana).

Detalji o ponudi zasad nisu poznati, ali se zna da će na vrhu biti N verzija koju pokreće 2,0-litarski benzinski motor koji razvija oko 260 KS.

Hyundaijev šef odjela za testiranje vozila i visoke performanse je obećao da će maksimalna brzina modela i30 N iznositi 250 KS. U početku će biti dostupan samo šestostepeni manuelni mjenjač, a 2018. godine će se pojaviti i automatski. Razmišlja se i o pogonu na sva četiri točka, ali konačna odluka još snije donesena.

Kada je riječ o standardnom modelu i30, prodaja će početi 2017. godine, automobil će biti otkriven 7. septembra ove godine, a zvanično predstavljen na Sajmu automobila u Parizu 1. oktobra.

Vezani članci