SUV "zategnuo bore"
2

Volkswagen predstavio osvježeni Touareg

D. B.
Treća generacija Touarega deitovala je 2018. godine, a pet godina kasnije je Volkswagen odlučio "zategnuti bore" svom SUV-u kako bi ostao poželjan i konkurentan na veoma unosnom tržištu.

Volkswagen je prodao više od 200.000 primjeraka Touarega te želi nastaviti dobar ritam i s osvježenim SUV-om koji se već može naručiti u Evropi. Flagship R model se očekuje 22. juna.

Što se tiče promjena, Touareg se pridružio trendu te je dobio osvijetljene trake naprijed i nazad. Opcije felgi variraju od 19 do 21 inč, ali R-Line i R će dobiti još veći 22-inčni set u Silicon sivoj mat boji. Prvi put će jedan Volkswagenov model proizveden u Evropi, odnosno u Bratislavi u Slovaćkoj, imati osvijetljeni logotip na vratima prtljažnika.

Naprijed su redizajnirana svjelta s trostrukom "L temom", koja koriste napredniju matrix tehnologiju, odnosno micro-LED diode viđene na Porsche Cayenneu (2024). Riječ je o tehnologiji pod nazivom IQ. Light HD LED matrix, a jedno prednje svjetlo sadrži čak 19.216 individualno kontrolisanih mikro LED dioda koje pružaju vrhunsko osvjetljenje tokom najmračnijih noći bez zasljepljivanja drugih vozača. Stražnja svjetla su također promijenjena te sadrže po tri elementa u obliku slova "L".

Unutrašnjost je poznata, ali je Innovision Cockpit dio standardne opreme. Čini ga potpuno digitalni 12-inčni instrument klaster kombinovan sa 15-inčnim ekranom osjetljivim na dodir. Infotainment podržava HD mape visoke rezolucije s navigacijom na nivou trake, a tu su i bolja glasovna kontrola te bežični Android Auto i Apple CarPlay sistemi.

Neka dugmad su sada sjajne crne boje, ambijentalno osvjetljenje je unaprijeđeno, dok suvozačevu stranu armaturne ploče krasi natpis "Touareg". VW je ugradio snažnije USB-C portove te nudi head-up display, kao i Dynaudio ozvučenje snage 730 W uz doplatu.

Redizajnirani Touareg je dostupan samo s V6 motorima jer je V8 dizelaš "penzionisan" 2020. godine. Kupci mogu birati između pet verzije, ponudu otvara 3,0-litarski V6 turbobenzinac koji razvija 335 KS, dok se 3,0-litarski V6 TDI može dobiti sa 228 i 282 KS. Ljubitelji elektrificiranog pogona trebaju odabrati eHybrid koji kombinuje 3,0-litarski V6 benzinski i električni motor, a ukupna snaga iznosi 375 KS s tim da će Touareg R kao najsnažniji model ponuditi 456 KS.

Bez obzira na odabir motora, sve verzije dolaze s 4Motion pogonom na sva četiri točka i osmostepenim automatskim mjenjačem. Volkswagen je unaprijedio standardni čelični i opcioni zračni ovjes u svrhu veće udobnosti. Na krov je dodan senzor opterećenja, a u ovisnosti od njegovih očitanja, kompjuteri prenose veće poprečne sile kako bi se poboljšala agilnost. Novost su i opcione gume visokih performansi.

Volkswagen će osvježeni Touareg prodavati u verzijama Basic, Elegance, R-Line i R, a cijene se kreću od 69.200 do 93.870 eura. Otkako se Touareg pojavio na tržištu 2002. godine, prodan je u više od 1,13 miliona primjeraka.