Noviteti
0

U Ženevu stiže i Bentley Flying Spur V8 S

Klix.ba
Bentley je ponudu svog ultraluksuznog modela Flying Spur proširio verzijom V8 S kojom je popunjena praznina između modela V8 i W12.

Flying Spur V8 S trebao bi biti optimalno rješenje za sve one kojima je standardni V8 nedovoljno snažan, a iz nekog razloga ne preferiraju opciju W12, jer 4-litarski biturbo V8 motor u ovom slučaju isporučuje 528 konjskih snaga i 680 Nm najvećeg obrtnog momenta koji je vozaču na raspolaganju već na 1.700 obr/min.

Dodatne konjske snage popravile su vrijeme koje je potrebno da veliki Flying Spur (leteća mamuza) stigne od 0 do 100 km/h (potrebno mu je samo 4,6 sekundi), a ubrzanje će prestati kada automobil dostigne 306 km/h.

Pored dodatnih konjskih snaga u Bentleyu su verziju V8 S "pojačali“ rekalibriranim 8-stepenim ZF-ovim mjenjačem i centralnom upravljačkom jedinicom uz koje motor sada promptnije reaguje na naredbe sa papučice gasa. Prijenos enormne snage distribuira se na obje osovine u omjeru 40% naprijed i 60% nazad.

Optimiziran je i rad ESP sistema, ali i rad ovjesa, pa je Flying Spur V8 S (kako tvrde u Bentleyu) mnogo direktniji i zabavniji u vožnji. Vizuelne razlike na karoseriji vidljive su po crnoj masci hladnjaka, drugačijem zadnjem difuzoru i novim 20-inčnim felgama. Kupcima su opciono na raspolaganju i 21-inčne crne felge Mulliner Driving Spec, obojena kućišta prednjih i zadnjih svjetala i sjajno crna kućišta vanjskih retrovizora.

Svjetska premijera Bentleya Flying Spur V8 S bit će 1. marta na Sajmu automobila u Ženevi.