Domet 70 kilometara
42

Topolino je najmanji Fiatov električni automobil

D. B.
Oni koji smatraju da je New 500 najmanji električni Fiatov automobil nisu baš u pravu, jer je italijanski proizvođač predstavio Topolino.

Topolino je zapravo teški električni kvadricikl koji će se uskoro prodavati na evropskim tržištima kao italijanska verzija modela Citroen Ami i Opel Rocks-e.

Topolino je italijanska riječ za Mickeyja Mousea, koja se koristila kao ime za originalni model Fiat 500 iz 1936. godine. Nova iteracija je inspirisana ljepšim i "novijim" Fiatom 500 iz 1957. godine, a posjeduje okrugla prednja svjetla, platneni krov, retro ratkapne, "minty" boju karoserije i užad umjesto vrata, dok prozora nema. Sjedišta su dobila svijetle presvlake.

Fiat nije objavio tehničke detalje, no jasno je da se radi o Citroenu Ami s drugačijim panelima, tako da ga vjerovatno pokreće električni motor koji isporučuje 8 KS i omogućava ograničenu brzinu od 45 km/h. Domet iznosi 70 km s jednim punjenjem litij-jonske baterije kapaciteta 5,5 kWh.

Iz Fiata kažu da je električno gradsko vozilo "načinjeno od radosti, optimizma i zabave", što znači da će "pružiti mobilnost i slobodu čak i najmlađim kupcima". Tinejdžeri u Evropi mogu legalno voziti teške kvadricikle sa 14, odnosno 16 godina, ovisno o lokalnim zakonima.

Prodaja Topolina se očekuje uskoro, a prije toga više informacija i fotografija. Ipak, jedno je sigurno, Topolino bi mogao postati pravi prodajni hit ukoliko cijena bude adekvatna.