Sportski coupe
7

Subaru predstavio drugu generaciju modela BRZ

D. B.
Kompanija Subaru je predstavila drugu generaciju sportskog modela BRZ.

Nova verzija sportskog coupea sa stražnjim pogonom doživjela je značajne promjene te je nešto duža i niža od prethodne.

BRZ pokreće Subaruov 2,4-litarski atmosferski četverocilindrični bokser motor koji razvija 228 KS i 251 Nm obrtnog momenta. Ovi podaci govore da je snažniji od prethodnika s 2,0-litarskim motorom i 197 KS te 15 posto manje obrtnog momenta.

Kupci će moći birati između 6-stepenog manuelnog i automatskog mjenjača s tim da će verzija s automatskim mjenjačem imati i novi Sport mod koji omogućava brže prebacivanje u niži stepen prijenosa. Također, kupcima će biti na raspolaganju 17 i 18-inčni setovi felgi.

BRZ je baziran na unikatnoj platformi koju čine elementi preuzeti od Subaruove Global Platform platforme, a koja je razvijena za njega i mehanički identičnu Toyotu GR86. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.575 mm, a iz Subarua tvrdi da su postigli gotovo savršenu raspodjelu težine. BRZ je težak 1.315 kg, krov je napravljen od aluminija, kao i poklopac motora.

Krutost automobila je povećana kako bi se poboljšale performanse u zavojima, a sistem kontrole stabilnosti ima pet podešavanja.

Naprijed je niža rešetka hlandnjaka te više istaknuti prednji branik s velikim otvorima. Zrak koji prođe kroz njih usmjerava se na bočni spojler koji pomaže u stvaranju downforcea, a povećava ga i stražnji spojler.

U unutrašnjosti je sada 7,9-inčni digitalni ekran za vozača s velikim obrtomjerom u sredini. Tu je i 8,0-inčni ekran infotainment sistema osjetljiv na dodir koji koristi najnoviju verziju Subaruovog Starlink sistema. Naprijed su postavljena prava sportska sjedišta.

Prodaja počinje naredne godine.