Na događaju X Games
44

Na prodaju Subaru Impreza koju je vozio Ken Block

D. B.
Subaru Impreza 2.5 RS, automobil koji je vozio legendarni reli vozač Ken Block na događaju X Games, prodaje se na aukciji.

Block je bio poznat po svom brendu Hoonigan i serijalu Gymkhana, a tragično je preminuo ranije ove godine u nesreći s motornim sankama. Automobil Subaru Impreza 2.5 RS iz 2004. godine, koji je kompanija Vermont SportsCar iz Miltona pripremila po Open Class specifikacijama za reli 2006. godine, iste su godine koristili vozač Ken Block i njegov suvozač Alex Gelsomino za takmičenje X Games.

Mark Fox je automobil kupio 2009. godine i koristio ga za učešće na New England Forest Rallyju. Ukupna pređena kilometraža nije poznata.

Iako nosi oznaku 2.5 RS, motor je zamijenjen za 2,0-litarski četverocilindrični motor s turbopunjačem, čija se snaga prenosi na sva četiri točka preko KAPS petostepenog manuelnog mjenjača i centralnog diferencijala, kao i prednjeg Cusco i stražnjeg diferencijala s ograničenim proklizavanjem.

Snaga nije navedena, ali motor vjerovatno isporučuje oko 400 KS. Također, nije poznato ni da li je automobil legalan za cestovnu vožnju.

U izvještaju iz 2005. godine se navodi da je voda uzrokovala "totalnu štetu", a bilo je i različitih incidenata tokom utrka. Ipak, sve je popravljeno, no i dalje ima "ožiljaka" poput napuknutog prednjeg spojlera.

Karoserija je lakirana u crnu boju te nosi Monster Energy livreju, što je bilo specifično za Blocka. Na automobilu su zlatne felge s BFGoodrich g-force gumama dimenzija 215/65.

Automobil je opremljen i PIAA svjetlima, otvorom na haubi, stražnjim spojlerom, ventilatorom na krovu, blataricama te stražnju spojnicu za vuču. Automobil koristi AP diskove s kočionim kliještima s četiri klipa, Ohlins amortizere i Cusco spone zadnjeg ogibljenja.

Unutrašnjost je spartanska, tu su dva Recaro Pro Racer SPA HANS sjedišta, Sabelt pojasevi u šest tačaka, zaštitni kavez, karbonska armaturna ploča i paneli na vratima, Coralba Giant reli kompjuter, prilagođeni panel s osiguračima i relejima, Tilton papučice, sistem za gašenje požara i drugo. Certifikati za sjedišta i pojaseve su istekli, tako da je potrebna zamjena ukoliko novi vlasnik odluči koristiti automobil za utrke.

Ovaj Subaru je zaista poseban, a pored povezanosti s Blockom, krasi ga i njegov potpis, kao i potpisi Alexa Gelsomina te Travisa Pastrane.

Aukcija traje do 20. decembra, a najviša ponuda u vrijeme pisanja teksta iznosila je 46.000 dolara.