U korak s Evropom
124

Predstavljeni Moon električni punjači za automobile: Najmoćniji u BiH

E. Z.
(Foto: E. Z./Klix.ba)
Danas je javnosti u Bosni i Hercegovini detaljno predstavljena nova marka unutar Porsche Holdinga. Moon je distributer široke palete električnih punjača, od AC punionica 11kW i 22 kW, do brzih punjača od 350kW. Prezentiran je i novoinstalirani najbrži punjač u Bosni i Hercegovini, superbrzi MOON Power od 150 kW koji puni automobil za oko 30 minuta.

Sve marke unutar Volkswagen grupacije, pa tako i kompanija Porsche BH kao generalni zastupnik marki Volkswagen, Audi, Porsche, Škoda, SEAT a sada i MOON, potpuno su posvećene cilju prelaska na elektromobilnost, te je kao definitivan cilj svima zacrtana 2050. godina kada bi svi automobili i rješenja unutar ove grupacije trebali biti električni i zasnovani na električnom pogonu.

Ipak prije samog predstavljanja marke MOON dosadašnji tok elektrifikacije i ponude električnih automobila predstavio je Senad Olovčić, izvršni direktor Porsche BH koji istakao da ova kompanija spremna za potpuni prelazak na elektromobilnost i da kontinuirano radi na usavršavanju ponude i ima velika ulaganja u samo širenje mreže električnih punionica širom Bosne i Hercegovine. Gospodin Olovčić je naglasio da bez MOON mreže punionica ali i rješavanja brojnih zakonskih prepreka i uklanjanja suvišnih nameta na električne automobile prava elektromobilnost u Bosni i Hercegovini jednostavno neće biti moguća.

Prisutnima se obratio i član uprave i direktor Porsche Inter Auto doo Alex Vaszi, koji je prenio svoja iskustva vožnje sa električnim automobilom od Sarajeva do Salzburga i Budimpešte, ali i do Mostara.

Alex Vaszi, direktor Porsche BH (Foto: E. Z./Klix.ba)
Alex Vaszi, direktor Porsche BH (Foto: E. Z./Klix.ba)

"U suštini, jedina je razlika u pažljivom planiranju putovanja. Elektromobilnost u BiH nije tema za budućnost, niti je neki projekat Evropske Unije, ona je već stigla u Bosnu i Hercegovinu. Važno je da se pažljivo planira infrastruktura punionica širom Bosne i Hercegovine. Radujemo se promjenama koje dolaze i preporučujemo da što više klijenata testira električna vozila“, dodao je Vaszi.

U sličnom tonu nastavio je i Dino Bratović, menadžer marke Volkswagen u Bosni i Hercegovini, koji je uz svoja prva iskustva sa električnim Golfom vrlo brzo postao pravi zaljubljenik u električne automobile. Volkswagen kao marka naravno u potpunosti je posvećena električnim modelima, a uz ID.3 i ID.4 vrlo brzo i kod nas stižu novi ID.5 kao i ID.Buzz, te se i u BiH ova marka u potunosti drži svoje strategije za ponudu svih modela sa nultom emisijom štetnih gasova do 2050. godine.

Nova marka i moćni punjači za električnu sadašnjicu u BiH

Predstavljena je strategija brenda MOON, kao dijela Porsche Holding grupacije. Pored razlličitih vrsta punjača, brend MOON će u saradnji sa partnerima ponuditi kompletne usluge, počev od savjetovanja na licu mjesta, montaže sistema i stavljanja istog u funkciju. "Sa ponosom možemo konstatovati da smo pioniri u e-mobilnosti, da smo investirali preko 600.000 KM u infrastrukturu i postavili 88 električnih punjača od ukupno 170 koliko ih trenutno ima u BiH“, zaključio je Haris Muratović, rukovodilac marke MOON.

Haris Muratović, MOON projekt menadžer (Foto: E. Z./Klix.ba)
Haris Muratović, MOON projekt menadžer (Foto: E. Z./Klix.ba)

MOON privatnim i poslovnim korisnicima nudi individualna rješenja za ulazak u svijet e-mobilnosti. Počevši od "wallbox" punionice, uključujući kućni spremnik i fotonaponski sistem, pa sve do brzih DC punionica - po izboru sa ili bez integrisanog sistema pohrane, mi pokrivamo cijeli spektar usluga e-mobilnosti. Cjeloviti pristup garantuje optimalnu opskrbu energijom i osigurava održivost i efikasnost. MOON je sistem koji e-mobilnost pretvara u svakodnevicu.

Predstavljen i najsnažniji punjač u BiH

Ovom prilikom je predstavljen i najsnažniji punjač za električne automobile u Bosni i Hercegovini, a koji je instaliran i pušten u rad u krugu kompanije Porsche Sarajevo.

Riječ je o punjaču MOON Power Charger 75-300 DC čija je posebnost mogućnost variranja ukupne snage. Srce punionice čine snažni umeci za punjenje snage 75 kW, koji su se već višestruko dokazali u opskrbi aviona električnom energijom na tlu.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

DC sistemi punjenja marke MOON su dostupni u dvije veličine kućišta, snage od 75 do 300 kW. Snaga stoji na raspolaganju na gotovo cijelom rasponu napona od 150 do 1000 V. Mogu se konfigurisati svi trenutni standardni punjenja. MOON Power Charger 75-300 je pokretan Alpitronic Hypercharger tehnologijom.

Istaknuto je da su svi ovlašteni trgovci educirani kako bi mogli asistirati u servisiranju električnih vozila, te kako su u Bosni i Hercegovini kroz ovlaštenu VW mrežu trgovaca već implementirani svi standardi u pogledu e-mobilnosti, počev od specijalnih alata, servisa, kao i punjača koji su na usluzi našim klijentima. Gost prezentacije bila je i novinarka i blogerica Mirella Sidro koja je zaljubljenica u automobile i koja u električnim vozilima putuje širom Svijeta. Ona je prisutnima prenijela svoja iskustva vožnje sa električnim vozilom od Njemačke do BiH, ali i iskustva vožnje širom BiH, ističući da je uz planiranje putovanja nesmetano mogla da putuje.