Samo pet primjeraka
12

Pininfarina Battista Edizione Nino Farina sa 1.877 KS odaje počast legendi Formule 1

D. B.
Teško je vjerovati da je već prošlo nekoliko godina od predstavljanja modela Pininfarina Battista 2019., kada je ovaj električni hiperautomobil zvanično debitovao s pogonom kompanije Rimac Automobili i Pininfarininom karoserijom. Produkcijska verzija se konačno pojavila 2022. godine, a sada je tu novo specijalno izdanje koje odaje počast Pininfarininoj historiji te Formuli 1.

Model je nazvan Battista Edizione Nino Farina, a inspiracija je legendarni F1 vozač Nino Farina. On je postao prvi F1 šampion u historiji ovog sporta kada je osvojio titulu 1950. godine vozeći Alfu Romeo. Njegov ujak je bio Battista Farina, osnivač Pininfarine o osoba po kojoj je hiperautomobil, prvi "pravi" automobil kompanije Automobili Pininfarina, dobio ime.

No, historiju na stranu, Farinino naslijeđe dobija oblik kroz vizuelni paket koji uključuje Rosso Niro bolju eksterijera ukrašenu detaljima Bianco Sestriere bijele i Iconia Blu plave boje. Crna boja ističe krov i godnje dijelove vrata, karbon je vidljiv na kućištima bočnih retrovizora, a tu su i brojni ukrasni elementi. Unikatne zlatne felge i broj 01 upotpunjuju "vanjski" paket.

Unutrašnjost je presvučena kožom, uključujući prednja sjedišta koja imaju namjerno neusklađene boje, ali oba nose Nino Farina oznake. Kontrast u unutrašnjosti prave plavi i crveni detalji, kao i karbonska vlakna te aluminij.

Bit će proizvedeno svega pet primjeraka, a svaki od njih će nositi posebnu pločicu na vratima koja obilježava određeni trenutak iz Farininog života. Svaki automobil će biti istinski unikat.

Promjena pogonskog sklopa za model Edizione Nino Farina nema, no to i nije potrebno jer ovaj automobil razvija 1.877 KS. Svaki točak pokreće jedan motor, a napaja ih baterija kapaciteta 120 kWh.

Battista od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od dvije sekunde i dostiže maksimalnu brzinu od 350 km/h. Domet iznosi 483 kilometra.

Cijena modela Edizione Nino Farina nije objavljena, no poznato je da standardni košta 2,2 miliona dolara.