Samo 10 primjeraka
29

Električni hiperautomobil Pininfarina B95 košta 4,4 miliona eura, isporučuje 1.874 KS

D. B.
Italijanska kompanija Automobili Pininfarina predstavila je svoju novu kreaciju, a to je model B95 vrijedan čak 4,4 miliona eura.

B95 će biti proizveden u samo 10 primjeraka, tako da je jasno da je riječ o eksluzivnom open-air dvosjedu. Automobil je baziran na aktuelnoj Pininfarininoj PURA filozofiji dizajna i koristi pogon preuzet od Battiste, no izgleda jednostavno u odnosu na ovaj model.

Naprijed dominiraju spliter, tanka LED svjetla smještena na nisko spuštenoj maski, koja se postepeno "slijeva" prema naglašenim prednjim branicima i haubi.

Ono što B95 čini jedinstvenim u odnosu na druge Speedstere i Barchette koje smo vidjeli proteklih godina jeste činjenica da vozač i suvozač imaju unikatna i elektropodesiva mala vjetrobranska stakla, koja su inspirisana starim borbenim avionima i napravljena od providnog polikarbonata s izloženim aluminijskim nosačima. Vozač i suvozač ih mogu lako podići i spustiti po želji i potrebi.

Primjerak na fotografiji sadrži primarno sivu nijansu Bronzo Superga, dok kontrast prave Gialo Arneis žuti detalji. Automobil također krase i brojni karbonski detalji, a dobio je i 20-inčne prednje te 21-inčne stražnje kovane aluminijske felge lakirane u mat crnu boju. Kočiona kliješta su također žute boje.

Kupcima su na raspolaganju brojne opcije, što je i očekivano za automobil vrijedan 4,4 miliona eura.

U Pininfarini su se pobrinuli da unutrašnjost modela B95 izgleda jednako specijalno kao i eksterijer. Karbonska armaturna ploča ima dizajn plutajućeg krila te odmah privlači pažnju, a presvučena je Tan Sustainable Luxury Leather kožom. Sjedišta su također presvučena ovim materijalom, a nasloni za glavu Pied de Poule Houndstooth Luxury Textile materijalom s crnim i bijelim elementima.

Pininfarina B95 kao i Battista tima četiri električna motora koji isporučuju 1.874 KS, a tu je i litij-jonska baterija kapaciteta 120 kWh. Od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od dvije sekunde te dostiže maksimalnih 300 km/h. Baterija se napuni od 20 do 80 posto za samo 25 minuta.

Proizvodnja modela Pininfarina B95 počinje 2025. godine, kada kompanija slavi svoju 95. godišnjicu postojanja.