Klon Peugeota 208
34

Ovo je nova električna Lancia Ypsilon, ima domet od 403 kilometra

A. M.
Lancia je objavila nekoliko fotografija i video materijal novog Ypsilona u električnoj verziji. Na ovim prvim fotografijama radi se, naime, o posebnom izdanju, nazvanom Cassina, koje će biti replicirano u 1.906 primjeraka.

Nakon duge suše i preživljavanja samo s jednim modelom, brend Lancia spreman je za povratak u centar dešavanja. I to ne bilo kako, već s novom generacijom modela Ypsilon, koji će biti dostupan i s hibridnim motorima i u čisto električnoj verziji.

U posljednje vrijeme Lancia je objavljivala teasere novog Ypsilona, a prototipovi su uhvaćeni na testovima, čak i bez kamuflaže. Dakle, vanjski i unutrašnji dizajn više nisu nepoznanica. Unatoč tome, uoči debija koji će se održati 14. februara u Milanu, Talijani su sada objavili video novog električnog Ypsilona, u posebnom izdanju Cassine (talijanski specijalista za interijere). Ova verzija bit će proizvedena u samo 1.906 primjeraka kao podsjetnik na godinu osnivanja kompanije.

Nova Lancia Ypsilon preuzela je nekoliko dizajnerskih elemenata od koncepta Pu+Ra HPE, uključujući prednju masku i stražnja svjetla inspirisana slavnim Stratosom. Zatim imamo par prednjih svjetala postavljenih na prednji spojler i nekoliko sjajnih crnih detalja. Međutim, ne možemo se oteti dojmu da su talijanski majstori dizajna vješto "prepakovali" karoseriju Peugoeta 208.

Interijer podsjeća na talijansku dnevnu sobu i to nije slučajnost. To je zato što je Lancia sarađivala s kompanijom Cassinom na izboru materijala i boja. Čak i centralna konzola izgleda poput stolića za kafu. Novi Ypsilon takođe predstavlja multimedijski sistem SALA ili, drugim riječima, Sound Air Light Augmentation. Instrument ploča je potpuno digitalna i integrisana u jedinstveni modul zajedno sa multimedijskim ekranom.

Lancia nije iznijela mnogo tehničkih detalja, ali je navela da će novi električni Ypsilon imati domet do 403 kilometra s jednim punjenjem. S obzirom da je automobil izgrađen na arhitekturi Peugeota 208 i Opel Corse, najvjerovatnije će imati istu bateriju kapaciteta 54 kWh i elektromotor od 156 KS.