Noviteti
5

Opel u Parizu predstavlja model Karl Rocks

Klix.ba
Oni koji su u potrazi za malim automobilom koji izgleda atraktivno i ima sve prednosti koje nude veći i skuplji automobili, iz Opela tvrde da imaju rješenje, a to je model Karl Rocks.

Njemačka kompanija ističe da Karl Rocks ispunjava sve dnevne zahtjeve gradske džungle dok istovremeno privlači pažnju kao moderan SUV.

Automobil će biti predstavljan na nadolazećem Sajmu automobila u Ženevi te će se pridružiti "urbanom mini crossoveru", modelu Adam Rocks. On slijedi isti recept, ali ima pet vrata. "Podignut" je za 18 mm, a dizajn je poboljšan srebrenim krovnim nosačima, novim prednjim i stražnjim branicima s plastičnom zaštitom, novim srebrenim ukrasnim i zaštitnim pragovima i setom 15-inčnih naplataka od legura u dva tona.

Zabavan eksterijer prati i osvježeni interijer. Sjedišta su presvučena Favo tkaninom, koja je ekskluzivno dostupna za verziju Rocks. Opel će ponuditi i Radio R 4.0 IntelliLink sistem kao opcionu zamjenu za standardni Radio R 300 stereo sistem. Infotaniment sistem dolazi sa CarPlay i Android Auto povezivošću, a navigacija je omogućena putem Apple mapsa ili Google Mapsa.

Automobil posjeduje sigurnost i udobnost standardnih Karl modela, uključuje i "city" mod upravljanja koji smanjuje napor pri okretanju upravljača jednostavnim pritiskom na dugme. Vozaču je na raspolaganju i sistem pomoći pri parkiranju sa zvučnim upozorenjima, kao i tempomat.

Njemačka kompanija još uvijek u tajnosti drži detalje o motoru, no, Karl Rocks će vjerovatno pokretati isti 1,0-litarski trocilindrični atmosferski motor koji pokreće i standardne modele Karl. Snaga će se prenositi na prednju osovinu preko petostepenog manuelnog mjenjača.

Opel će narudžbe evropskih kupaca primati krajem godine. Sajam automobila u Parizu se održava u oktobru.