Noviteti
0

Novi napad iz Koreje - KIA Venga

Sarajevo-x.com
Nezaustavljiv napredak i sve bolji automobili postali su osnovni opis KIA Motors kompanije, pa su tako nošeni na krilima uspjeha predstavili još jedan važan model u svojoj ponudi, a koji će se pokušati probiti među ostalim malim gradskim monovolumenima gdje je konkurencija izrazito žestoka, ali gdje je i profit izuzetno velik.

Prateći pristup zahvaljujući kojem je nastao izuzetno uspješni i dobro prihvaćeni model cee'd u KIA-i su se posvetili razvoju malog gradskog monovolumena, gdje do sada realno i nisu imali pravog predstavnika. Kao što je i najavljeno KIA Venga je dizajnerski zasnovana na konceptnom modelu No3 Concept koji je u martu ove godine predstavljen na sajmu automobila u Ženevi.

Iako je djelimično izgubio glamur konceptnog modela, Vengu definitivno karakteriše ozbiljan i dorečen dizajn koji odlično pristaje kompaktnoj monovolumenskoj karoseriji. Ujedno sa 4.068 mm dužine i 2.615 metara visine obećava i sasvim dovoljno prostora za manju savremenu porodicu kojoj klasični kompakti nisu dovoljni.

Funkcionalnost unutrašnjosti potaknuta je i kliznom zadnjom klupom koja je preklopiva u odnosu 60/40 i prtljažnikom sa dvostrukim dnom, dok potpun ugođaj prostranost ističe veliki panoramski krov koji se također djelimično i otvara.

Vozačko okruženje je još jedna pozitivna strana Venge, pa će moderan dizajn i odlična ergonomija vozaču priuštiti odličan ugođaj vožnje. U skladu sa namjenom i karakterom automobila je i ponuda motora, gdje osnovu čini 1,4-litarski benzinac sa 75 KS, dok će drugu i definitivno poželjniju opciju predstavljati moderni 1,6-litarski turbodizelaš sa 115 KS. Ekonomičnost ovih motora dodtano je poboljšana i sistemom Idle Stop & Go koji pri zaustavljanju u gužvama i na semaforima gasi motor i tako znatno smanjuje emisiju štetnih gasova, ali i samu potrošnju goriva.

Zvaničnu svjetsku premijeru KIA Venga će imati na predstojećem sajmu automobila u Frankfurtu, gdje će biti poznato i više detalja o ovom privlačnom korejskom monovolumenu, a već sada je izvjesno da će uz odličnu ponudu prostora i opreme Venga biti izuzetno konkurentna i dobro odmjerenom cijenom kada se pojavi na tržištu pred kraj ove godine.