Noviteti
15

Novi MINI John Cooper Works stiže s 231 KS

Klix.ba
Na tržište dolazi najnovija verzija sportskog modela među malim gradskim automobilima. Novi MINI John Cooper Works spaja izvorni trkaći osjećaj s premium osobinama koju nudi posljednja generacija MINI modela.

Najsnažniji motor ikad ugrađen u neku serijsku verziju MINI-ja stiže u novi JCW, a riječ je o 2,0-litrenom 4-cilindarskom benzinskom motoru koji je razvijen zahvaljujući bogatom iskustvu u svijetu autosporta i trkanja. Snaga ovog motora tako je povećana na 231 KS, a MINI JCW se ističe i izuzetno primjetnim i specifičnim zvukom koji je rezultat specifičnog dizajna klipova, turbopunjača i ispušnog sistema.

Maksimalni okretni moment povećan je za 23 posto i sada iznosi 320 Nm, te ovaj motor dolazi u sprezi s standardnim 6-brzinskim ručnim mjenjačem. Među doplatnim opcijama nalazi se i 6-brzinski Steptronic sportski mjenjač. MINI JCW s ručnim mjenjačem ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,3 sekunde ili za 6,1 sekundu s automatskim mjenjačem. Potrošnja goriva i razina emisije CO2 s automatskim mjenjačem smanjena je za 20 posto na 5,7 l/100 km i 133 g/km prema EU testnom ciklusu.

Tehnologija ovjesa precizno je usklađena sa snagom i karakteristikama performansi motora. Novorazvijene Brembo sportske kočnice, ekskluzivni 17-inčni John Cooper Works Race Spoke aluminijski naplaci, elektromehanički servoupravljač sa Servotronicom, Dinamička kontrola stabilnosti (DSC) s Dinamičkom kontrolom trakcije (DTC), Elektroničkom kontrolom blokade diferencijala (EDLC) i Performance Controlom čine ovaj mali sportski auto izuzetno zabavnim i prije svega sigurnim za sve oblike sportske vožnje. Kao opcija na raspolaganju je i Dynamic Damper Control.

Aerodinamički optimiziran dizajn karoserije dolazi s sportskim prednjim branikom s velikim otvorima za zrak koji se protežu na prostor gdje se na standardnom modelu nalaze svjetla za maglu te uz prepoznatljivi dizajn bočnih pragova i zadnjeg branika s dvostrukom ispušnom cijevi i posebnog John Cooper Works zadnjeg spojlera čine ovaj mali sportski auto pravom pojavom na cesti.

Detalji u unutrašnjosti karakteristični su za ovako sportski nastrojen automobil. Uz ekskluzivna John Cooper Works sportska sjedišta s Dynamica tkaninom, John Cooper Works oznake na pragovima, ključu automobila, ručici mjenjača, upravljaču s multifunkcijskim tipkama i polugama za izmjenu brzina 6-brzinskog Steptronic sportskog mjenjača model dolazi opremljen s sportskim papučicama od nehrđajućeg čelika te antracitnom krovnom oblogom.

Dodatan naglasak na ekskluzivni karakter novog MINI John Cooper Worksa donosi opcijska oprema poput krova i pokrova vanjskih ogledala u Chili Red boji, 18-inčnih John Cooper Works aluminijskih naplataka, John Cooper Works crta na poklopcu motora i savršeno usklađenih komponenti vanjštine i unutrašnjosti pomoću John Cooper Works PRO dizajnerske linije, dostupne kao dio MINI Original Accessories programa.

Novi MINI John Cooper Works donosi visoko-kvalitetne opcije koje povećavaju užitak, udobnost i sigurnost vožnje: Park Distance Control kao savršeni asistent pri parkiranju, Driving Assistant s aktivnim tempomatom, upozorenjem za izbjegavanje sudara, automatskim uključenjem dugih svjetala i prepoznavanjem saobraćajnih znakova, paket svjetala s LED ambijentalnom rasvjetom u unutrašnjosti, električno pokretan panoramski krov, MINI navigacijski sistem Professional, Harman Kardon hi-fi sistem zvučnika te dodatne opcije dizajna krova, pokrova vanjskih ogledala, linija na poklopcu motora, tkanina na sjedalima, površina u unutrašnjosti i boja te izuzetno atraktivnih MINI Yours dodataka.

Raznoliki MINI Connected multimedijalni sistem nudi inteligentni sistem hitnog poziva i MINI TeleServices dostupne s trajno ugrađenom SIM karticom uz široki raspon funkcija i mogućnost daljnje nadogradnje preko aplikacija koje dopuštaju integraciju u automobil putem pametnih telefona; ekskluzivne MINI funkcije kao Mission Control, Dynamic Music, Driving Excitement i MINIMALISM; MINI Connected XL Journey Mate s prometnim radarom; online povezivost dopušta korištenje društvenih mreža poput Facebooka, Twittera, foursquarea i Glympsea, primanje RSS vijesti i zabavnih kanala poput Spotify, GoPro, AUPEO!, Stitcher, Deezer, Audible, Napster/Rhapsody i TuneIn.