U salonima od februara
0

Prvi Mini proizveden u Njemačkoj: Novi Countryman prvi na traci

A. M.
Novi Mini Countryman ušao je u serijsku proizvodnju u BMW tvornici u Leipzigu. To je prvi model britanske marke koji se sklapa u Njemačkoj uz BMW serije 1 i serije 2.

Početkom septembra Mini je lansirao novu generaciju Countrymana. Uz konvencionalne motore, novi model može se naručiti i u verziji s nultom emisijom i autonomijom od preko 460 kilometara s jednim punjenjem.

Samo dva mjeseca poslije Mini je započeo sa serijskom proizvodnjom Countrymana. Kao prvi model britanske marke koji će se sastavljati u Njemačkoj, Countryman će se proizvodit u BMW-ovoj tvornici u Leipzigu uz BMW serije 1 i serije 2.

Nakon investicije od 500 miliona eura, kojom je modernizovana tvornica u Leipzigu, BMW Grupa je uložila još 200 miliona eura kako bi tvornica mogla sklapati i modele s markom Minija. Baterije verzije Countrymana s nultom emisijom također će se proizvoditi u Leipzigu.

U početku će proizvodni kapacitet novog Mini Countrymana biti oko 100 jedinica dnevno. No, već od iduće godine kapacitet će se povećati na 500 jedinica dnevno. Kako bi ispoštovali zacrtane ciljeve, Mini će zaposliti dodatnih 900 ljudi.

Novi Mini Countryman u prodajne salone stiže 17. februara 2024.