Brz i praktičan
53

Stigao je novi Countryman JCW: Najveći i najsnažniji Mini do sada

E. L.
Najsnažnije izdanje nove generacije Countrymana pokreće dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor koji razvija 316 konjskih snaga.

Nedugo nakon predstavljanja nove (treće) generacije crossover/SUV modela Countryman koji će pokretati samo elektromotor, Mini je predstavio i najsnažnije izdanje koje se već poslovično krije iza naziva JCW (John Cooper Works) i sa sobom, pored ostalog, donosi unaprijeđenu i pojačanu verziju poznatog turbobenzinskog motora iz prethodne generacije.

Novi Countryman duži je od prethodnika 13 centimetara, viši osam centimetara i najveći je Minijev model do sada, a kupci koji se odluče za JCW verziju mogu računati na dorađen dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor koji razvija 316 konjskih snaga, što je 10 „konja“ više u odnosu na prethodnu verziju. Unaprijeđen je i adaptivni sistem pogona preko obje osovine (ALL4), a spomenuti potencijal motora dovoljan je za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,4 sekunde i 250 km/h. Za prijenos snage na podlogu brine 8-stepeni automatski mjenjač.

Iza novodizajniranih 19 ili 20-inčnih dvobojnih aluminijskih felgi naziru se velike crvene kočne čeljusti koje zajedno s adekvatnim disk-pločicama i velikim bušenim diskovima brinu za efikasno zaustavljanje Minijevog crossovera.

U tamnoj kabini sa sportskim sjedištima koja je ukrašena nekolicinom crvenih detalja dominira centralno postavljen okrugli OLED display instrumentne table u koji je inkorporiran i multimedijalni sistem kompatibilan s aplikacijama Android Auto i Apple CarPlay. Za upravljanje pojedinim funkcijama automobila služe fizički tasteri ispod displeja, a tu je i nekoliko radnih programa koji se kriju iza naziva Mini Experience.

Prvi primjerci najvećeg i najsnažnijeg Minija do sada u prodajne salone trebali bi stići u prvoj polovini naredne godine.