Stopama Fieste
19

Ford predstavio redizajnirani Focus

E. L.
Evropski ogranak Forda prije mjesec dana predstavio je osvježenu Fiestu, a sličnom tretmanu sada je podvrgnut i njihov popularni predstavnik iz C segmenta.

Redizajnirani Ford Focus izvana je prepoznatljiv po drugačijim kućištima prednjih LED svjetala u koja su sada integrisana i svjetla za maglu, a Ford uz doplatu nudi i napredna automatska adaptivna svjetla koja u svakom trenutku osiguravaju optimalno osvijetljenu cestu bez ometanja vozača iz suprotnog pravca. Pogled sa zadnje strane otkriva zatamnjena kućišta svjetala i nešto drugačiju grafiku.

Najsnažniji Focus ST koji pokreće 2,3-litarski četverocilindarski turbobenzinac (280 KS) obogaćen je redizajniranim sjedištima, novim aluminijskim felgama i zanimljivom nijansom zelene boje (Mean Green) koja se već nudi uz Pumu ST i Fiestu ST, a Focus ST i dalje će se nuditi i u praktičnijoj karavanskoj karoserijskoj verziji.

Bez obzira na paket opreme, glavna novost u unutrašnjosti je Fordov posljednji multimedijalni sistem SYNC4 kojim se upravlja preko povećanog 13,2-inčnog displeja, a u kojem su sada i kontrole za klimatizaciju što se, vjerovatno, neće svidjeti svima.

Ponuda slabijih benzinskih motora zasnovana je na poznatom litarskom trocilindarskom turbobenzincu (EcoBoost) koji se nudi sa 125 i 155 KS. Prijenos snage na prednju osovinu obavlja se posredstvom ručnog 6-stepenog ili automatskog 7-stepenog mjenjača sa dva kvačila, a smanjenju potrošnje goriva i emisije izduvnih gasova pomaže 48-voltni blagi hibridni sistem. Bez elektrifikacije, spomenuti motor raspolaže sa 100 i 125 KS.

S cilindrom više u ponudi ostaje i 1,5-litarski turbodizelski motor (EcoBlue) koji u slabijoj verziji raspolaže sa 95, a u snažnijoj sa 120 KS. Pored standardnog ručnog 6-stepenog mjenjača snažniji "dizelaš“ može se naručiti i u kombinaciji sa 8-stepenim automatskim mjenjačem sa dva kvačila. S obzirom da ga u Kelnu ne spominju, čini da dvolitarski četverocilindarski turbodizelski motor sa 190 KS više neće biti u ponudi za Focus ST.