Nova karoserijska opcija
12

BMW Serija 4 sada se nudi i u Cabrio izdanju

E. L.
Cabrio izdanje nove Serije 4 sada se nudi samo u kombinaciji s platnenim sklopivim krovom, jer su u Minhenu odustali od tvrdog sklopivog krova kakav se nudio uz prošlu generaciju "Četvorke".

Nedugo nakon predstavljanja nove generacije BMW-a Serije 4 bavarska automobilska kompanija predstavila je i njegovo Cabrio izdanje, a suštinska promjena u odnosu na prošlu generaciju odnosi se na materijal krova, jer se Serija 4 Cabrio sada nudi samo s platnenim elektropokretanim sklopivim krovom.

U BMW-u kažu da je platneni krov 40 posto lakši u odnosu na tvrdi sklopivi krov koji je nuđen uz prethodnu generaciju "open-air" Serije 4, a s platnom je stigla veća zapremina prtljažnog prostora i nešto više prostora za glave putnika.

Za spuštanje/podizanje crnog krova potrebno je 18 sekundi, a cijela operacija može se izvesti i u vožnji pri brzini koja ne prelazi 50 km/h. U BMW-u su se pobrinuli za višestruka ojačanja karoserije koja osiguravaju adekvatnu torzionu krutost, a Cabrio 4 koristi iste motore koji se nude uz Coupe verziju.

Na vrhu ponude za sada je verzija M440i čiji trolitarski redni 6-cilindarski motor s dva turbopunjača i blagom hibridnom tehnologijom raspolaže sa 387 KS i 500 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se na zadnju osovinu distribuira posredstvom 8-stepenog automatskog mjenjača, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za nešto više od pet sekundi i 250 km/h.

Vezani članci