Japanski ljubitelj zavoja
17

Novi Civic Type R pod svjetla reflektora stiže 20. jula

E. L.
S posljednjim videomaterijalom u Hondi ne otkrivaju mnogo o najsnažnijem izdanju Civica, ali će sve biti poznato za osam dana.

Nije ostalo mnogo vremena do predstavljanja produkcijskog izdanja dugo čekane verzije Type R koja je nastala na osnovici aktuelne generacije Hondinog modela Civic, jer će se šesto izdanje najsnažnijeg Civica pred publikom premijerno predstaviti 20. jula.

S posljednjim videomaterijalom u dugoj najavnoj kampanji Honda ne otkriva mnogo o vjerovatno posljednjem nehibridnom Civicu R, ali bi zvuk motora trebao biti sasvim dovoljan da ubrza puls svim ljubiteljima sportskih automobila ove kategorije iz, uslovno rečeno, "stare škole“.

Već se zna da će i novi Civic Type R pokretati posljednja evolucija izvrsnog dvolitarskog četverocilindarskog turbobenzinskog motora za čiju je distribuciju snage na podlogu zadužen ručni 6-stepeni mjenjač. Priče o 400 "konja“ ostaju u sferi fantaziranja, jer će snaga motora biti slična snazi motora koji je pokretao prethodnu generaciju.

S pogonom preko prednje osovine kojoj pomaže ograničena blokada diferencijala novi Civic Type R u fazi posljednjih testiranja već je pokazao raskošan potencijal, jer je na japanskoj stazi Suzuka oborio rekordno vrijeme prethodnika.

Sve su prilike da nećemo čekati dugo da se produkcijski Type R suoči sa štopericom i na čuvenoj njemačkoj stazi Nürburgring Nordschleife na kojoj će Honda nastojati da (opet) ima najbrži automobil s prednjim pogonom.

Vezani članci