Jedan od 483 primjerka
74

Honda NSX-R iz 1996. godine na prodaju za 450.000 dolara

D. B.
Oni koji su u potrazi za modelom Acura/Honda NSX u SAD-u, sada imaju priliku kupiti jedan sjajan primjerak, no trebat će im vrtoglav iznos.

Na američkim oglasima ima primjeraka modela NSX iz devedesetih, čija se cijena kređe između 80.000 i 120.000 dolara, ovisno o stanju i pređenoj kilometraži. No jedan vlasnik traži mnogo više za svoju Hondu NSX-R iz 1996. godine s upravljačem na desnoj strani, tačno 450.000 dolara.

Riječ je o rijetkom modelu NSX-R, koji je proizveden u svega 483 primjerka i predstavlja flagship verziju prve generacije. Automobil je lakiran u Championship bijelu boju te kao i ostali primjerci sadrži niz poželjnih poboljšanja u odnosu na slabije opremljene verzije NSX-a.

Honda je NSX-R proizvela kao najsnažniju verziju svog superautomobila. U tom procesu je uklonila izolacijski materijal, ozvučenje, klima uređaj, sistem kontrole prijanjanja i rezervnu gumu, a ubačena su Recaro trkaća sjedišta. Na automobilu su Enkei felge od kovanog aluminija.

NSX-R je lakši za 120 kg u odnosu na standardni model, posjeduje ojačanu šasiju i modificirani ovjes, a njegov 3,2-litarski atmosferski V6 motor s izbalansiranim sklopom radilice i revidiranim omjerom krajnjeg pogona.

Proizvodnja modela NSX-R je bila ograničena na japansko tržište, no primjerak s fotografija je nedavno uvezen u SAD i prešao je manje od 18.500 kilometara. Eksterijer i unutrašnjost izgledaju savršeno, no pitanje je da li automobil zaista vrijedni 450.000 dolara, koliko traži njegov trenutni vlasnik.

Vezani članci