Flagship 0 Series linije
34

Honda radi na električnom sportskom automobilu

D. B.
Honda Saloon EV Concept
Honda Saloon EV Concept
Honda je nedavno započela svoju novu strategiju električnih vozila te je predstavljanjem dva električna koncepta na CES-u u Las Vegasu pokazala svoju posvećenost vozilima "na baterije".

Ovi koncepti ne samo da nude uvid u Hondin novi dizajnerski jezik, nego i u razvojnu inženjersku filozofiju. Ispostavilo se da se još više događa "iza scene", jer japanska kompanija trenutno razvija električni sportski automobil.

Direktor Toshihiro Mibe je kazao da Honda istražuje sportske automobile za električnu eru te da se u centru za istraživanja i razvoj već radi na mašini visokih performansi, koja će biti ključni dio 0 Series porodice električnih automobila, a koji će se pojavljivati na tržištu od 2026. godine.

Iako su detalji o produkcijskoj verziji Hondinog prvog električnog automobila zasad nepoznati, Mibe je potvrdio da je napredak u razvoju postepen. Ovaj sportski automobil će poslužiti kao flagship model 0 Series porodice te će kombinovati tehničke inovacije zajedno s maksimiziranjem prostora u unutrašnjosti, smanjit će se težina baterije i povećati efikasnost, a sve u svrhu "zabavne vožnje" sa snažnim fokusom na učešće vozača.

U slaku s filozofijom dizajna koncepta 0 Series linije, sportski automobil će navodno usvojiti nisko spušteni profil kabine prema naprijed, dizajn kokpita će biti minimalistički, a primarni fokus će biti na vozaču kako bi se eliminisala ometanja. Baterija će biti znatno tanja od onih u aktuelnim Hondinim električnim automobila, dok će pogon biti olakšan pogonskim jedinicama e-osovine, integrišući motore, invertere i mjenjače u kompaktnu jedinicu u svrhu optimizacije unutrašnjeg prostora.

Mibe je za Autocar kazao da će sportski električni automobil imati "potpuno drugačiji ukus" u odnosu na bilo koji drugi prethodno proizvedeni Hondin model visokih performansi. Kompanija je fokusirana na stvaranje posebno karaktera, koji će osigurati istinsku uključenost vozača. Honda također provodi i detaljnu analizu trenutnog tržišta električnih sportskih automobila, bez navođenja konkurenata.